Linkuri accesibilitate

Ştirea zilei


Saddam Hussein a fost spânzurat în zorii zilei la Bagdad. Mai multe televiziuni occidentale au preluat şi difuzat imagini cu escortarea acestuia spre locul execuţiei.

Saddam Hussein a fost condamnat la moarte pe 5 noiembrie pentru crime împotriva umanităţii în cazul masacrului de la Dujail din 1982, când din ordinul său au fost ucişi 148 de irakieni şiiţi. Pe 26 decembrie, o curte de apel irakiană a menţinut acest verdict dat de prima instanţă.

Procesul a durat un an, iar pe parcursul lui au fost ucişi trei dintre avocaţii fostului lider irakian, iar şeful completului de judecată şi-a dat demisia pe motivul unor interferenţe politice.

În Irak trupele americane se află în stare de alertă pentru a reacţiona la eventuale acţiuni ale insurgenţilor minorităţii sunite, din rîndurile căreia provenea şi Saddam Hussein.

Preşedintele american George Bush a declarat că execuţia survine după un proces corect, de care victimele regimului lui Saddam Hussein nu au avut parte.

La Canberra, ministrul australian de externe Alexander Downer a declarat că în urma execuţiei poporul irakian scapă în fine de temerea unei reveniri la putere a lui Saddam Hussein.

La Londra, ministrul de externe britanic Margaret Beckett a afirmat că Saddam Hussein a fost executat pentru crimele săvîrşite. Beckett a ţinut însă să precizeze că guvernul britanic nu susţine ideea pedepsei capitale.

La Teheran, vice-ministrul de externe iranian Hamid Reza Asefi a salutat executatea lui Saddam Hussein, calificînd-o o victorie pentru toţi irakienii.

Oficialităţi afgane au reacţionat urând “pace şi prosperitate” Irakului. La Roma, Vaticanul a declarat că executarea lui Saddam Hussein a fost un eveniment “tragic” şi riscă să alimenteze “sentimente de răzbunare”.

Rusia şi India şi-a exprimat regretul în legătură cu executarea fostului lider irakian. Organizaţiile pentru drepturile omului Human Rights Watch şi Amnesty International au descris procesul şi executarea lui Saddam Hussein ca “profund eronate”.
XS
SM
MD
LG