Linkuri accesibilitate

Raportul-Tismăneanu: huiduielile hooliganilor; aniversarea revoluţiei: tot mai puţin fast; Crăciunul: tot mai puţină zăpadă – Judit Ferencz


Raportul-Tismăneanu are un merit special, şi anume, că include minoritatea maghiară în istoria României şi recunoaşte faptul că maghiarii au fost victime ale naţional-comunismului – arată Transindex, care publică capitolele referitoare la maghiari ale raportului.

„Un raport din viitor” - se intitulează un comentariu pe marginea Raportului-Tismăneanu, publicat în Új Magyar Szó. Care remarcă: raportul este complex, iar condamnarea publică şi oficială a comunismului, deşi tardivă, importantă. Dar cum ar arăta un alt raport, întocmit peste 20-30-40 de ani despre perioada 1990-2007? Chiar, cum ar arăta?

„Alias”, un alt comentariu pe acelaşi subiect, tot în Új Magyar Szó. Cine ne-a adus pe cap comunismul ? – se întreabă comentatorul cotidianului. Şi răspunde, spicuind din articole de presă şi declaraţii mai mult sau mai puţin oficiale din anii trecuţi: Ana Pauker, alias Hannah Rabinsohn, Walter Roman, alias Ernest Neulander, Alexandru Moghioroş, alias Mogyorós Sándor.

Raportul lui Tismăneanu, primit în Parlament, după caz, cu aplauze sau huiduieli. De parlamentarii de azi, comuniştii de ieri – o opinie din Hargita Népe.

Comunismul e bun. Dar a fost aplicat greşit – consideră 41 la sută dintre subiecţii unui studiu recent, prezentat de Krónika.

„Morţii de la Timişoara” – se intitulează un articol din Allgemeine Deutsche Zeitung, care se adresează în mod direct nostalgicilor: „Ori de câte ori vă încearcă senzaţia că înainte era mai bine, gândiţi-vă la ei, morţii de la Timişoara!”. Şi autorul mai spune ceva: cu toate lipsurile, România de azi este incomparabil mai bună decât România din orice alt moment al trecutului.

Revoluţia din 1989, comemorată cu tot mai puţin fast. La Cluj, manifestările de comemorare nu au atras nici măcar o sută de persoane – constată Szabadság.

Şedinţa solemnă a parlamentului, dedicată Revoluţiei, s-a desfăşurat în lipsa preşedintelui statului, a premierului şi, parţial, în lipsa parlamentarilor – plusează Krónika.

Cu prilejul aniversării Revoluţiei, Háromszék trece în revistă bilanţul preliminar al comisiei care îi verifică pe revoluţionari. Până în momentul de faţă au fost verificaţi doar patru mii dintre cei peste 21.000 de revoluţionari cu acte şi beneficii din partea statului. Iată câteva concluzii: doar 11 dintre cei 85 de preşedinţi de organizaţii ale revoluţionarilor sunt îndreptăţiţi la acest titlu. Dintre cele 1104 victime recunoscute ale evenimentelor, cel puţin 27 au murit din cu totul alte cauze. Cât despre eroii răniţi, ei bine, peste 150 dintre ei nu au suferit nici măcar o zgârietură în decembrie 1989.

Telefoane ascultate, decembrie 2006. Senatorul UDMR, Verestóy Attila, citat de Népújság, se plânge: convorbirile îi sunt interceptate. Nu doar ale lui, ci şi ale altor politicieni ai UDMR. Şi nu de către serviciile secrete. Ci de Parchetul General.

„Cum ai fost, 2006?” – o sinteză a principalelor evenimente şi scandaluri ale anului, realizată de Erdélyi Riport. Gazprom sistează furnizarea de gaze către Ucraina, Parlamentul României votează împotriva înfiinţării DNA, asupra ţării se abate gripa aviară, Gigi Becali urcă în topul celor mai populari politicieni, se declanşează o nouă dosariadă, România nominalizează un comisar în Comisia Europeană – doar câteva dintre momentele rememorate de publicaţie.

Nyugati Jelen: „Vom avea un Crăciun negru”. Nu-i previziune sumbră, ci prognoză meteo.
XS
SM
MD
LG