Linkuri accesibilitate

Ştirea zilei


Prezentînd în Palarlament raportul elaborat de Comisia condusă de profesorul Vladimir Tismăneanu, Preşedintele Traian Băsescu a afirmat că, în calitate de şef al statului român, condamnă "explicit şi categoric" sistemul comunist din România.

"Luând act de realităţile prezentate în Raport, afirm cu deplină responsabilitate: Regimul comunist din România a fost ilegitim şi criminal", a declarat Băsescu, în faţa Parlamentului.

La rostirea acestei fraze, Băsescu a fost aplaudat, în picioare, de parlamentarii puterii, în timp ce parlamentarii PRM au fluierat intens şi au agitat cartonaşe roşii, la fel ca şi grupurile de simpatizanţi PRM care asistă la şedinţă.

Precizînd că statul român condamnă instrumentele regimului comunist, în primul rând Partidul Comunist Român şi Securitatea, Traian Băsescu a mai spus că, în numele statului român, îşi exprimă regretul şi compasiunea pentru victimele dictaturii comuniste.

Preşedintele Traian Băsescu a cerut Parlamentului să susţină declaraţia sa de condamnare a comunismului, precum şi propunerile Comisiei Tismăneanu de stabilire a unei zile comemorative a victimelor represiunii comuniste şi de identificare a soluţiilor de anulare a condamnărilor politice.

Preşedintele Băsescu a mai propus formarea unui grup de cercetători, sub egida Administraţiei Prezidenţiale, care să elaboreze o Enciclopedie a comunismului românesc, acelaşi grup urmând să lucreze pentru sintetizarea Raportului final sub forma unui manual şcolar.

Traian Băsescu s-a exprimat în favoarea modificării cadrului legislativ prin care să fie înlesnită procedura de acordare a cetăţeniei române celor cărora le-a fost retrasă de statul totalitar, precum şi modificarea şi completarea cadrului legislativ privind accesul la arhivele legate de perioada comunistă.
XS
SM
MD
LG