Linkuri accesibilitate

Nou proiect de rezoluţie ONU în dosarul nuclear iranian - elaborat de ţările cu drept de veto în Consiliul de Securitate


La New York, ambasadorii la ONU ai statelor membre permanente în Consiliul de Securitate şi-au reluat consultările pe tema redactării unei rezoluţii comune, conţinînd sancţiuni împotriva Iranului, în cazul în care nu renunţă la programul de îmbogăţire a uraniului. "Am vrea să votăm rezoluţia înainte de sfîrşitul anului, preferabil înainte de Crăciun", a declarat sub condiţia anonimatului un diplomat occidental.

Textul rezoluţiei, obţinut în copie de France Presse, vorbeşte de o interdicţie a schimburilor comerciale cu Iranul în domeniul programelor nucleare şi balistice şi impune restricţii financiare şi de călătorie asupra persoanelor implicate în programul nuclear. Pe lista de interdicţii s-ar afla circa 10 înalte oficialităţi iraniene.

În cursul dimineţii, ministrul de externe rus a salutat noul proiect de rezoluţie elaborat de europeni şi din care au fost eliminate orice referinţe la cooperarea ruso-iraniană pentru construcţia unei noi centrale nucleare la Busher.

Podcast Politigraf

XS
SM
MD
LG