Linkuri accesibilitate

Cutremur politic sau furtună într-un pahar cu apă? - Judit Ferencz


Pe lângă fostul ministru al Partidului Conservator, un ministru udemerist, Nagy Zsolt, este acuzat de trădare. De fapt, doar de contribuire la trădare. Iată, ce zic ziariştii maghiari:

„Nagy Zolt este unul dintre cei mai tineri, cei mai talentaţi şi mai activi miniştri ai guvernului. Văzând ce i se întâmplă, exclamă uimit: neverosimil! Bun venit, tinere, în lumea lui Kafka! O lume kafkiană transpusă în ţara lui Caragiale. Şi a lui Stalin” – crâmpeie dintr-un editorial apărut în Új Magyar Szó.

Pentru prima dată în istoria postdecembristă, un ministru este acuzat de trădare. Şi, ce dă Domnul, respectivul e şi ungur – remarcă preşedintele executiv al UDMR, Takács Csaba, într-un interviu publicat în Szabadság. E ridicol, mai spune el: maghiarii n-au ajuns niciodată nici măcar în preajma marilor privatizări. Pe de altă parte, statul nu şi-a simţit ameninţată siguranţa când s-au evaporat sume imense şi nici când s-a făcut contrbandă, ignorând pur şi simplu embargoul impus Iugoslaviei. Clar, formulează liderul UDMR, cazul lui Nagy Zsolt este un caz politic. Îndreptat împotriva maghiarilor. Cât despre celălalt ministru învinuit, Codruţ Şereş, ei bine, el reprezintă paguba colaterală.

Interesul sporit al Puterii pentru privatizări are o explicaţie. Şi anume: cei care mai sunt încă la putere se grăbesc să mai poată beneficia măcar din redistribuirea profitului obţinut din privatizări – susţine comentatorul cotidianului Népújság.

Toţi vorbesc despre prezumţia de nevinovăţie în cazul miniştrilor Nagy şi Şereş. Dar de ce n-am vorbi despre prezumţia de nevinovăţie în cazul procurorului general şi al DNA? De ce am crede că ei acţionează la comandă politică? Când este vorba despre alt ceva: lupta anticorupţie a demarat cu adevărat – opinia editorialistului de la Nyugati Jelen.

Stabilitate, criză, coaliţie cu 4-3-4 partide, depinde cum o luăm: Cutremur politic sau furtună în pahar? - se întreabă Nyugati Jelen. Păi, depinde cum privim lucrurile. Ce-i drept, după ieşirea Partidului Conservator de la guvernare cabinetul nu mai are majoritate în Parlament. Dar dacă ne amintim că PC a votat mereu împotriva coaliţiei din care făcea parte, iar acum i-a promis sprijin parlamentar, tre’ să recunoaştem că e de bine.

Oricum, între timp, numărul partidelor guvernamentale a ajuns iar la patru. Prin scindare, reproducere sau cine ştie. Stolojan a anunţat că face partid: Partidul Liberal Democrat. Cu cei plecaţi din PNL. Partid cu care nu prea vrea să colaboreze, căci se simte mai apropiat, doctrinar dar nu numai, de PD. Care, la rându-i, a anunţat că va sprijini noua formaţiune. Şi păstrează alianţa cu PNL – pe scurt, din Szabadság.

Membrii coaliţiei se ceartă pe posturi şi funcţii – anunţă Allgemeine Deutsche Zeitung. Vicepremier pe un ministru al Comerţului, mulţi secretari de stat pe un portofoliu. Mai ca într-o casă de nebuni! – susţine editorialistul cotidianului Háromszék. Şi mai adaugă: în toată ciondăneala pe ciolane se pare că se uită de proiectul bugetului.

Sigur, funcţiile sunt importante, dar nu primordiale – declară preşedintele UDMR, Markó Béla, într-un interviu publicat în Erdélyi Riport. În opinia sa, cea mai importantă este stabilitatea. Iar guvernul trebui să o asigure cu orice preţ. Până pe 1 ianuarie.
XS
SM
MD
LG