Linkuri accesibilitate

Şedinţă mixtă de guvern, tăbliţe bilingve, concordie şi ciondăneală - Judit Frencz


Şedinţa de guvern româno-ungară din acest an a fost mult mai reuşită decât cea din anul trecut. Şi asta pentru că, spune editorialistul săptămânalului Erdélyi Riport, părţile au evitat cu delicateţe probleme delicate.

Fireşte, nu întrutotul. De pildă, părţile au convenit că cetăţenii români vor putea călători în Ungaria cu buletinul de identitate. Numai că autorităţile de resort din România nu văd cum ar fi posibil aşa ceva. Pentru că actele de identitate nu au elementele de securitate necesare. Dar le vor avea. Poate că nu chiar la 1 ianuarie 2007. Şi poate nici chiar pe 1 ianuarie 2008 – declară oficiali ai Ministerului de Interne, citaţi de Szabadság.

Tăbliţe bilingve la Babeş-Bolyai! Pentru câteva momente… Transindex relatează despre acţiunea unui asistent universitar, care a aşezat tăbliţe în limba maghiară în incinta instituţiei. Iar oamenii de ordine le-au smuls imediat. Rectoratul a emis un comunicat, prin care se explică: se simte obligat să lupte împotriva cercurilor extremiste. Şi a depus o plângere împotriva iniţiatorului acţiunii pentru tulburarea liniştei publice - mai adaugă Krónika.

Despre moartea lui Zoe Ceauşescu informează sobru Allgemeine Deutsche Zeitung. Citându-l pe Petre Roman, care a cunoscut-o din copilărie pe fiica lui Nicolae Ceauşescu: „Zoe a fost o fată inteligentă şi era nemulţumită de traiul din România condusă de părinţii ei”.

Chibiţ la Bruxelles – se simte deputatul UDMR, Szabó Károly, observator în Parlamentul European. Politicianul se plânge: nu prea i se dă cuvântul. Şi chiar dacă apucă să ajungă la pupitru, presa îl ignoră – frânturi dintr-un interviu publicat de Transindex.

Exilat la Bruxelles – se consideră un alt observator în PE, Kónya-Hamar Sándor, citat de Erdélyi Riport. Nu ordinea democratică ci haosul domneşte în Uniune. Iar lobby-ul se confundă adesea cu politica de salon– spune el.

Comisia de Externe a votat ultimul Raport-Moscovici. Cu amendamentele deputaţilor maghiari cu tot, care au ţinut să introducă articole referitoare la maghiari, romi, retrocedări, universitate de stat în limba maghiară, subsidiaritate, autonomie culturală – aflăm din Krónika.

Conservatorii conservă antimaghiarismul: partidul lui Voiculescu solicită un raport despre modul în care SRI acţionează împotriva „forţelor secesioniste care acţionează pe baza unor criterii etnice” din Secuime – informează Népújság.

Românii din judeţele cu populaţie majoritar maghiară s-au întâlnit la Izvoru Mureşului şi au adoptat o declaraţie comună. În care solicită: elaborarea unei strategii naţionale pentru păstrarea identităţii, împiedicarea adoptării Legii minorităţilor, intervenţia oficialităţilor pentru apărarea limbii şi a culturii române – informează Hargita Népe.

Păi tocmai, comentează declaraţia un lider al Uniunii Civice Maghiare, citat de Nyugati Jelen, românii din Harghita şi Covasna ar trebui să solicite şi ei autonomie culturală. Pentru a-şi apăra interesele.
XS
SM
MD
LG