Linkuri accesibilitate

Kiev: documente provenind din arhivele secrete în legatură cu marea foamete provocată de puterea sovietică


Serviciile de securitate ucrainene au facut publice documente provenind din arhivele secrete sovietice in legatura cu marea foamete provocata de puterea sovietica, care a ucis, potrivit Kievului, circa 10 milioane de ucraineni intre 1932 si 1933.

Sute de documente - ordine si rapoarte secrete ale autoritatilor, anchete penale vizind victime ale regimului, marturii si fotografii reprezentind copii infometati si strazi pline de cadavre - au fost facute publice in cadrul unei expozitii, inaugurate ieri la Kiev.

"Nu avem dreptul sa uitam mortii", a declarat presedintele ucrainean Viktor Iuscenko, in deschiderea expozitiei in ajunul Zilei comemorarii victimelor foametei si a represaliilor politice.

Autoritatile sovietice au declansat in anul 1932 o campanie de colectivizare fortata in cursul careia au rechizitionat seminte, griu, faina, legume si animale, provocind astfel o foamete care a ucis intre 4 si 10 milioane de oameni. Istoricii considera ca foametea a fost provocata intentionat de autoritatile staliniste pentru a impiedica aspiratiile de independenta ale Ucrainei.

Podcast Politigraf

XS
SM
MD
LG