Linkuri accesibilitate

Ameninţare; diversiune; profeţie - Judit Ferencz


Grupul de Iniţiativă „Bolyai”, compus din cadre universitare care militează pentru reînfiinţarea universităţii maghiare, ameninţă: va monta tăbliţe bilingve în incinta Universităţii Babeş-Bolyai. Senatul universităţii a decis încă de anul trecut instalarea tăbliţelor cu inscripţii în limba maghiară, dar aplicarea hotărârii întârzie. Rectorul susţine că o comisie formată din istorici trebuie să avizeze în prealabil conţinutul inscripţiilor. Dar militanţii nu se lasă. Au adunat fonduri pentru tăbliţe. Până şi „Fumatul interzis” va putea fi citit în traducere – detalii, din belşug, în Szabadság.

Din Új Magyar Szó: „Cartofi de la mama lor, din Secuime, şi un brad semeţ de împodobit pentru o singură semnătură!” De adeziune, pentru înregistrarea Uniunii Civice Maghiare ca partid. Afişele - bilingve - ce propun târgul au invadat străzile Capitalei. Diversiune! – strigă UCM. Diversiune! – strigă şi UDMR. Chiar dau un sac de cartofi?– se-ntreabă trecătorii.

Transindex revine la Statutul minorităţilor, reconstituind calea proiectului prin parlament. Comisiile sesizate se-ntrunesc, constatând însă că nu există cvorum, deci discuţia şi, implicit, votul se amână. Şi tot aşa, de vreo nouă luni. Parlamentarii UDMR nu mai au iluzii: proiectul poate fi respins în întregime sau parţial – sunt variantele la care ei se aşteaptă.

Şi nici nu se mai gândesc să pună piedici Partidului Democrat în procesul de afiliere la Partidul Popular European. UDMR a anunţat că susţine afilierea democraţilor şi că votul favorabil nu va fi condiţionat de adoptarea Statutului minorităţilor – informează A Hét.

Guvernul Ungar va reduce considerabil fondurile destinate maghiarilor din alte ţări – aflăm din Szabadság. După ce Guvernul Gyurcsány a desfiinţat fundaţiile independente însărcinate cu distribuirea fondurilor şi a centralizat mecanismele create în anii trecuţi tocmai pentru a păstra caracterul apolitic de repartizare a sumelor, acum umblă şi la bani. O serie de instituţii clădite din fonduri acordate de Budapesta, printre care şi Universitatea Sapientia din Transilvania, luptă acum pentru supravieţuire – aflăm din Szabadság.

Dar nu-i bai! Cetăţeni cu spirit civic (şi o asociaţie civică) din Oradea s-au gândit să înfiinţeze Fondul Solidarităţii Maghiare din Transilvania, la care poate cotiza oricine vrea şi care va acorda sprijin tinerilor maghiari. În paralel s-ar putea crea şi Banca Maghiară din Transilvania, care ar funcţiona ca un fond mutual – acestea şi alte idei redate de portalul de ştiri Erdely.ma.

România se află pe locul II. Imediat după Rusia – anunţă Allgemeine Deutsche Zeitung. Dar nu e chiar de bine, căci este vorba despre numărul plângerilor depuse la CEDO. Majoritatea plângerilor din România vizează nedreptăţi ale procesului de retrocedare. Şi majoritatea are câştig de cauză.

„Profeţii” – se intitulează un editorial din Nyugati Jelen. Autorul îl evocă pe Silviu Brucan care, iată, n-a avut dreptate. Nu douăzeci, ci cincizeci de ani îi trebuie României pentru normalizare. Apoi editorialistul trece la profeţii propriu-zise. Astfel aflăm că anticipatele din anul viitor vor avea loc la sfârşit de vară sau la început de toamnă.

Şi vor fi câştigate de republicani. Cum, care republicani? Partidul Republican din România care va înfiinţa Internaţionala Republicană cu sediul în România. Dar nu la Bucureşti – declară însuşi preşedintele partidului, citat de Népújság. Şi, ca să nu-şi trădeze factura de republican adevărat, din fondurile din care statul vrea să-i plătească despăgubiri Regelui Mihai, el va rezolva problemele arzătoare ale Republicii.
XS
SM
MD
LG