Linkuri accesibilitate

Ştirea zilei


În Statele Unite, Partidul Democrat a câştigat majoritatea locurilor din Camera Reprezentanţilor la alegerile parţiale pentru Congres.

Prognozele de presă sugerează că democraţii obţin în noua Cameră 20 de locuri deţinute în prezent de republicanii preşedintelui George Bush.

Democraţii au cîştigat de asemenea cel puţin patru locuri în Senat, unde au nevoie însă de şase locuri pentru a deţine majoritatea. În două state, cursa pentru senat este prea strînsă pentru a se face prognoze.

Două figuri proeminente din viaţa politică americană şi-au păstrat posturile după alegerile de ieri. Hillary Clinton, soţia fostului preşedinte democrat Bill Clinton, a obţinut al doilea mandat de senator din partea statului New York. Hillary Clinton este considerată de unii ca un posibil candidat la alegerile prezidenţiale din 2008.

În California, guvernatorul Arnold Shwarenegger a obţinut şi el un nou mandat printr-o victorie detaşată, după ce s-a distanţat de unele politici ale colegului său de partid republican, George Bush.

Democrata Nancy Pelosi, care va deveni prima femeie preşedinte al Camerei Reprezentanţilor, a vorbit astă-noapte la un miting la Washington: „Este o mare victorie pentru americani. Astăzi, americanii au votat pentru schimbare, au votat pentru ca democraţii să ducă ţara într-o direcţie nouă”.

Rezultatul alegerilor va restrânge capacitatea preşedintelui republican Bush de a-şi aplica agenda conservatoare în ultimii doi ani ai mandatului.

Mulţi alegători au spus că sunt nemulţumiţi de războiul din Irak, de corupţie şi de stilul conducerii lui Bush.
XS
SM
MD
LG