Linkuri accesibilitate

Deces, defavorizare, descentralizare, Ditrău – Judit Ferencz


S-a stins din viaţă scriitorul Sütő András – publicaţiile de limbă maghiară evocă momente ale vieţii sale: după ce a fost redactor al mai multor publicaţii, în 1965 a devenit deputat în Marea Adunare Naţională. A ocupat şi funcţia de vicepreşedinte al Uninuii Scriitorilor din România. Asta până în 1980, când a fost interzis. Atât ca autor, cât şi ca persoană publică. Victimă a tensiunilor interetnice, în martie 1990 a fost rănit grav.

Ardealul, şi astăzi subiect de dispute. Între ministrul transporturilor, Radu Berceanu, şi ministrul delegat pentru lucrări publice, Borbély László. Cel din urmă susţine că Ardealul este defavorizat în privinţa investiţiilor infrastructurale. Iar pedistul Berceanu îl ameninţă: dacă nu încetează să facă astfel de declaraţii, îl va delega să ascute creioane la el în birou – relatează Szabadság într-un articol intitulat „Rundă de box: PD-UDMR”.

Despre un alt meci, câştigat de Băsescu, putem citi tot în Szabadság. „Şefii serviciilor secrete, votaţi. Preşedintele a mai câştigat o bătălie” – arată editorialistul cotidianului. Care se mai arată nedumerit de un singur amănunt: de ce UDMR, în veşnic conflict cu partenerul său, PD, a votat totuşi pentru cei doi candidaţi ? I s-o fi promis în schimb adoptarea unei noi virguli din legea minorităţilor?

Descentralizare! strigă şi Tăriceanu, şi Băsescu. Totuşi, descentralizarea devine un nou motiv de discuţii în contradictoriu între cei doi – remarcă Háromszék. Preşedintele vrea descentralizare acum, imediat, neîntârziat, iar premierul optează pentru o descentralizare lentă, chibzuită.

Când doi se ceartă.... Ministrul sănătăţii, Eugen Nicolăescu descentralizează în forţă. A şi elaborat o strategie despre care nu se ştiu foarte multe, doar că va delega către administraţiile locale nu prerogative, ci obligaţii. Financiare - după cum precizează Népújság.

UDMR vrea să aibă un cuvânt de spus la desemnarea candidatului României în Comisia Europeană – declară liderul formaţiunii, Markó Béla, citat de Háromszék. Ministrul udemerist, Nagy Zsolt, plusează: UDMR ar trebui chiar să nominelizeze un candidat.

Forumul Democrat German încă nu s-a decis dacă va participa sau nu la alegerile pentru Parlamentul European. Şi asta pentru că, legea electorală nefiind încă votată, nu ştie dacă va putea participa – explică preşedintele formaţiunii, Klaus Johannis, într-un interviu publicat în Allgemeine Deutsche Zeitung. Liderul Forumului, primar de Sibiu, vorbeşte şi despre pregătirile din viitoarea capitală culturală a Europei. Sibiul este chiar mai pregătit decât pare – consideră edilul.

Ministerul Mediului din Ungaria recomandă autorităţilor de la Bucureşti să nu acorde autorizaţie de mediu pentru exploataţia auriferă de la Roşia Montană – informează Transindex.

Locuitorii comunei harghitene Ditrău au votat împortiva deschiderii unei cariere – aflăm din Hargita Népe. Localnicii, prezenţi în număr mare la referendum, optează pentru linişte şi activităţi mai puţin poluante. Sigur, nimeni nu garantează că se va şi ţine cont de părerea lor, căci investitorul, o companie minieră din Italia, deţine dreptul de exploatare în zonă.

Regele Mihai, cetăţean de onoare al Petroşaniului ? - exact aşa, cu semnul întrebării, în Nyugati Jelen. Un consilier local a lansat ideea de a-i acorda titlul Majestăţii Sale. Un alt consilier are reţineri: nu cumva cetăţenia de onoare a unui oraş de provincie ar putea fi interpretată ca ofensă adusă regalităţii?
XS
SM
MD
LG