Linkuri accesibilitate

O deconspirare tulburătoare - un raport pozitiv - o circulară mobilizatoare - Judit Ferencz


România aderă la UE, UDMR discută cu adversarii despre autonomie, protestele de la Budapesta se metamorfozează. Presa de limbă maghiară este însă cutremurată de altceva.

Szisz a fost turnător – anunţă sec Krónika. Szisz, adică Szilágyi Domokos, considerat de mulţi critici cel mai important poet al literaturii maghiare postbelice din România. Szisz, considerat şi simbol al rezistenţei. Al rezistenţei prin suicid. Dar Szisz şi-a turnat în mod consecvent colegii şi profesorii după ’56. Mulţi dintre ei au fost condamnaţi pe baza rapoartelor lui Szisz. După ’63, i-a turnat exclusiv pe literaţii maghiari din Bucureşti, ca Domokos Géza, Szász János si Majtényi Erik. De ce ? – s-ar întreba victimele lui. De ce el? – se întreabă mai tinerii scriitori.

Ura! Aderăm! – şi alte ovaţii în Transindex. Dar numai în titlul materialului despre raportul pozitiv al Comisiei Europene. Pare-se că biletul e de clasa a II-a – se punctează în articol. Europarlamentarul Tabajdi Csaba consideră că raportul face prea puţine referiri la problemele minorităţilor. „Dacă se va semnala regres în domeniul protecţiei minorităţilor, Comisia Europeană va purta o mare parte din vină”- susţine politicianul socialist.

Din Népújság aflăm că în raport se menţionează probleme romilor, care se confruntă adesea cu abuzurile autorităţilor şi cu evacuări forţate.

„Un moment istoric pentru minoritatea germană din România” – caracterizează decizia CE deputatul Forumului Democratic German, citat de Allgemeine Deutsche Zeitung. Întrebat dacă monitorizarea severă post-aderare poate fi considerată umilitoare, el replică: „Să fim serioşi! România mai are mult de recuperat”. „Un moment istoric” - spune şi liderul UDMR, Markó Béla, citat de Krónika. „Cu aderarea se încheie tranziţia” – mai adaugă el. Şi începe alta – completează editorialistul ziarului.

Colonia Cotroceni – îşi intitulează Új Magyar Szó comentariul despre „Sommet”. Axa Washington-Londra-Bucureşti doarme. Preşedintele Băsescu preaslăveşte francofonia. Nu în franceză, ce-i drept.

Instituţiile publice, şcolile şi-au închis porţile. Aşa şi Parlamentul. În cârciumile centrale nu se servesc băuturi alcoolice. Un mic ş-o bere în faţa blocului: bucureştenii petrec de „Sommet”.

UDMR discută cu adversarii. La Sfântu Gheorghe, mai mulţi lideri ai Uniunii s-au întâlnit cu reprezentanţii Uniunii Civice Maghiare şi ai Consiliului Naţional Secuiesc şi au discutat despre subiectul fierbinte „autonomie”. „Vrem să cunoaştem opiniile adversarilor, pentru ca deschiderea să fie durabilă” – au formulat udemeriştii – informează Háromszék. Şi tot din Háromszék: UDMR doreşte să-şi îndeplinească promisiunile electorale, anunţă un senator al formaţiunii. Nu chiar pe cele din capul listei, dar totuşi importante. Cum ar fi facilităţile pentru elevii şi studenţii care vor să susţină examenul de şofer.

Protestele de la Budapesta se transformă în manifestări culturale - aflăm din Nyugati Jelen. În Piaţa Kossuth s-a instalat o scenă unde vor concerta diverse formaţii. Fireşte, manifestanţii nu au uitat nici de premier. După alegerile locale din 1 octombrie vor continua să-i solicite demisia.

Şi o altă ştire cu UDMR. Liderii organizaţiei covăsnene a Uniunii au trimis o circulară aleşilor lor locali. Prin care îi obligă pe aceştia să se aboneze la cotidianul Új Magyar Szó. Cotidian naţional cu un tiraj de 4.000 de exemplare, dar al cărui proprietar este senatorul UDMR Verestóy Attila. Informaţia a apărut în Krónika, alături de declaraţia celui care a semnat circulara: „Să ştiţi că şi mie îmi aduce aminte de vremurile când ne obligau că cumpărăm presa de partid”.
XS
SM
MD
LG