Linkuri accesibilitate

Ştirea zilei


Într-un interviu acordat postului nostru de radio, ambasadorul american la Bucureşti Nicholas F.Taubman a declarat că atentatele teroriste de la 11 septembrie 2001 au întărit legăturile dintre Statele Unite şi Europa. În acest context, ambasadorul american a scos în evidenţă faptul că relaţiile dintre Washington şi Bucureşti sînt astăzi mai strînse decît oricînd în trecut.

Referitor la cererea din vară a premierului Tăriceanu de a fi retrase trupele române din Irak, ambasadorul Taubman a declarat că, după surprinderea iniţială, Statele Unite s-au simţit încurajate şi întărite de votul din CSAT care a decis menţinerea contingentului românesc pe teatrul de operaţiuni irakian alături de forţele coaliţiei conduse de Statele Unite.

Întrebat despre declaraţia de săptămîna trecută a preşedentului Bush în legătură cu centrele de detenţie secrete CIA din străinătate, ambasadorul Taubman a explicat că informaţiile obţinute de la cei deţinuţi în aceste centre au salvat vieţi omeneşti, nu numai vietile unor americani ci şi vieţi de oameni provenind din tari care sint alaturi de Statele Unite în războiul împotriva terorismului.

În legătură cu rolul României în regiunea Mării Negre după aderarea la Uniunea Europeană, ambasadorul american şi-a exprimat opinia că România, cu o economie de piaţă robustă, stabilitate politică şi o democraţie puternică, va constitui un model pentru popoarele din proximitate, mai ales pentru cei care trăiesc în zonele cu conflicte îngheţate, conflicte care stîrnesc îngrijorare atît la Washington cît şi la Bruxelles.
XS
SM
MD
LG