Linkuri accesibilitate

Machiavellism într-o lume ionesciană? - Judit Ferencz


Opt dintre cei 28 de parlamentari despre care se spune că au avut legătură cu Securitatea sunt maghiari. Fireşte, „legătură” poate însemna atât existenţa dosarelor de urmărire, cât şi semnarea unor note (informative, vasăzică ). Liderul formaţiunii, Markó Béla este indignat: apariţia listei fără specificări îl pune în situaţia de a se explica. Şi n-are de ce. Se gândeşte însă să-şi publice întregul dosar. De urmărire. Senatorul Frunda György numeşte valul deconspiraţionist „machiavellism într-o lume ionesciană” şi se jură că nu, niciodată, nici o dată. Şi mai spune că publicarea listei are un scop. Şi anume discreditarea UDMR. Iar deputatul Garda Dezső s-a resemnat. Telefoanele – spune el – i-au fost ascultate şi înainte, şi după. Nici o schimbare, deci – în bref din Új Magyar Szó.

Tot din Új Magyar Szó aflăm despre impactul-Grass. După ce autorul laureat al Premiului Nobel a recunoscut că a făcut parte dintr-o unitate Waffen-SS, ex-preşedintele polonez, Lech Walesa i-a sugerat să renunţe la titlul de cetăţean de onoare al oraşului Gdansk. Şi se zvoneşte că i s-ar retrage şi prestigiosul premiu literar „Karel Capek”.

Săptămânalul A hét publică viziunile politicianului PSD, Adrian Severin, despre Uniunea Europeană. Pe care Severin o compară cu o catedrală medievală înălţată în sute de ani, la indicaţiile mai multor generaţii de vizionari. Europa unită reprezintă un experiment vital pentru securitatea şi prosperitatea cetăţenilor europeni. Întrebarea este însă unde s-ar putea trasa graniţele nu geografice ci culturale ale uniunii politice paneuropene. Dacă-i loc de toleranţă, cam oriunde – susţine el. Oricum, stabilirea unei noi ordini transnaţionale este previzibilă. Întrucât Uniunea se bazează pe cooperarea administraţiilor locale descentralizate cu statele naţionale (oareşicum deznaţionalizate căci multiculturale) şi cu euroregiunile, transnaţionale prin excelenţă.

O ştire din Allgemeine Deutsche Zeitung: fratele vitreg al Regelui Mihai, Prinţul Carol Mircea Grigore, fiul lui Zizi Lambrino, a fost înhumat la Mănăstirea Cozia. La ceremonie nu a participat Regele Mihai. Care, specifică cotidianul fără legătură directă cu subiectul, a recăpătat numeroase bunuri naţionalizate pe timpul fostului regim.

Din blog-ul vicepreşedintelui Consiliului Naţional al Audiovizualului, Gáspárik Attila, accesibil pe site-ul publicaţiei Transindex: 70 la sută dintre telespectatorii din România nu cunosc nici un politician maghiar. Gáspárik comentează un sondaj realizat de institutul CURS la solicitarea CNA. Iar părerile celorlalţi sunt împărţite. Liderul UDMR, Markó Béla, este considerat cel mai simpatic şi cel mai antipatic politician maghiar de un număr aproape egal de telespectatori.

Oraşul Odorheiu Secuiesc - capitala Ţinutului Autonom Secuiesc. Cel puţin asta doreşte majoritatea celor care au completat chestionarul analizat de Transindex. Şi mulţi dintre ei, peste 60 la sută, cred că autonomia va fi dobândită într-un an, doi. Alţii vorbesc de 70 de ani, dar ei sunt în minoritate.

Ce face un politician după ce şi-a pierdut mandatul de parlamentar ? Sau după ce a renunţat la el, depinde din ce unghi privim lucrurile. Săptămânalul Erdélyi Napló publică un interviu cu Szilágyi Zsolt, deputat UDMR între 1992-2004, momentan adversar al mainstream-ului formaţiunii. Ei bine, Szilágyi descoperă acum că politicul e muzical, chiar melodios. Iar bucătăria e un factor determinant în viaţa familială şi în viaţa politică. Şi are nostalgii parlamentare. Îşi aduce aminte de un campionat de tenis interparlamentar din Finlanda, la care Parlamentul României a fost reprezentat de doi politicieni maghiari. Colegii români strigau: „Hai, România!”, iar parlamentarii din Ungaria: „Maghiari, fiţi pe fază!”.
XS
SM
MD
LG