Linkuri accesibilitate

Apel multiconfesional in problema recuperarii patrimoniului bisericesc


Intr-un apel lansat de un grup de reflectie multiconfesional, se consideră că „disputa patrimonială – referitoare la biserici şi case parohiale – dintre Biserica Ortodoxă Română si Biserica Greco-Catolică”, asa cum a fost ea abordata de Sinodul Mitropolitan al Mitropoliei Clujului, Albei, Crişanei şi Maramureşului, întrunit la Mănăstirea Nicula în 5 iulie 2006, constituie un demers inadecvat, unilateral, in privinta proprietăţilor bisericeşti confiscate de regimul comunist. Îndreptarea acestui abuz trebuie să se refere necondiţionat la toate confesiunile religioase din România care au avut de suferit indiferent de numărul de enoriaşi sau de etnia acestora.

Semnatari isi exprima surprinderea de discursul netemperat al Comunicatului B.O.R., care proiectează spectrul şantajului cu implicarea politică („ ... ne va obliga la o revizuire a neutralităţii noastre în perspectiva viitoarelor alegeri”), în cazul în care dorinţele sale nu vor fi concretizate într-o lege specială în favoarea B.O.R., care ar urma să implementeze „pacea socială”.

Dimensiunea politică a discursului Sinodului, inspirată de viziunea ecleziastică şi publică a Mitropolitului Bartolomeu Anania, a provocat instantaneu reacţia politică a liderului PD Emil Boc: „Dacă situaţia nu se va rezolva pe cale amiabilă, vom fi nevoiţi să găsim o soluţie legislativă care să pornească în primul rând de la numărul de enoriaşi existent în România, pentru a curma aceste dispute care nu fac bine nici societăţii româneşti, nici bisericii în ansamblu”. Emisă de către un profesor de drept constituţional, soluţia trădează mai degrabă interese politice de moment, decât interesul pentru principiile dreptului de proprietate, care este garantat de Constituţie şi care nu incumbă nimic in plus (criterii de număr, sex, gen etc.).

Apelul multiconfesional este semnat intre altii de Doina Cornea, Şerban Rădulescu Zoner, Simina Mezincescu, Alex. Cistelecan, Ion Mureşan, Rodica Palade, Marius Oprea, Stejărel Olaru, Lucia Hossu-Longin
XS
SM
MD
LG