Linkuri accesibilitate

Ştirea zilei


Campania “Mari Romani”, lansata de postul public de televiziune TVR1, a prezentat primele zece personalitati (cei mai importanti romani) alese pe baza unui vot public. Dintre aceste 10 personalitati urmeaza sa fie desemnat - tot pe baza votului popular - Cel Mai Mare Roman din istorie.

Pe lista se afla doi domnitori din epoca medievala (Stefan cel Mare si Mihai Viteazul), alti doi lideri care au contribuit la crearea statului roman modern (Alexandru Ioan Cuza si Carol I) si mult controversatul maresal Ion Antonescu, considerat criminal de razboi. Printre cei zece se afla deasemeni poetul Mihai Eminescu, scriitorul Mircea Eliade si sculptorul Constantin Brancusi.

Singura femeie din acest clasament este Nadia Comaneci, Pe lista se afla si pastorului luteran de origine germana Richard Wurmbrand, care a fost persecutat de regimul comunist si a facut 14 ani de inchisoare.

In cazul primilor 100 de personalitati desemnate, organizatorii nu au precizat nici numarul de votanti si nici numarul de voturi obtinute de fiecare in parte, dar ordinea nu este aleatorie, ci rezultatul voturilor obtinute. Nicolae Ceausescu, executat in urma revolutiei din 1989 se afla pe pozitia 11. Vlad Tepes se afla pe locul 12, urmat de liderul partidului extremist “ Noua Generatie” si patron al clubului Steaua, Gigi Becali.

Ascultă podcasturile Europei Libere

Previous Next

XS
SM
MD
LG