Linkuri accesibilitate

Emma Nicholson critica cerea unor deputati UE de a se ridica interdictia adoptiilor internationale


Baroana britanica Emma Nicholson, membra a Parlamentului european in fractiunea liberala, susţine că europarlamentarii, care au cerut României să ridice interdicţia asupra adopţiilor internaţionale, ar fi fost dezinformaţi, iar aspectele prezentate în declaraţia unor membri ai Parlamantului European (PE) sunt neadevărate.

Nicholson afirmă că, până la introducerea moratoriului, în România se dezvoltase o piaţă de plasare ilegală a copiilor, persoanele implicate rulând cel puţin 90 de milioane de dolari anual.

Colegii baroanei din Parlamentul European au semnat o declaraţie prin care cer României să ridice interdicţia asupra adopţiilor internaţionale. În declaraţie, 387 de europarlamentari susţin că moratoriul instaurat în România, în 2001, a întrerupt brusc luarea în considerare a câtorva mii de solicitări pentru adopţie. Parlamentul European a cerut României să reia "fără întârziere" adopţiile internaţionale, criticând Bucureştiul pentru că nu a dat curs cererii anterioare a Legislativului european de a reglementa situaţia cererilor de adopţie făcute în perioada moratoriului din 2001.

Cererea eurodeputaţilor a fost făcută în baza faptului că "respectarea drepturilor fundamentale este unul dintre criteriile de aderare la Uniunea Europeană", iar "Convenţia de la Haga privind adopţiile internaţionale, care a fost ratificată de România, stipulează adoptarea unor garanţii pentru combaterea traficului cu copii şi pentru promovarea celor mai bune interese ale copilului".
XS
SM
MD
LG