Linkuri accesibilitate

Canicula şi conflictul de interese - Judit Ferencz


Canicula nu tâmpeşte populaţia. Cu atât mai mult, pe politicieni - rezumă Nyugati Jelen evenimentele politice ale acestei săptămâni de vară. Editorialistul ziarului aminteşte de iniţiativa PC de a rediscuta raporturile din coaliţie, trece peste moţiunea de cenzură iniţiată de PSD şi ajunge la bomba săptămâni. Adică bomba meteorologică care, în opinia unor senatori, a explodat anul trecut în România. Acum se va constitui o comisie parlamentară de anchetă care trebuie să stabilească dacă apa Mării Negre a fost într-adevăr redirecţionată către Moldova. Mai pe şleau: un grup de parlamentari va cerceta apa mării la faţa locului. În iulie şi august. Pe banii contribuabilului.

Iată, că guvernul a supravieţuit şi moţiunii de cenzură „Fapte şi minciuni” – constată Krónika. Transidex face topul moţiunilor cu cele mai imposibile titluri din ultimii ani. Iată o mostră: „Frigul şi foamea”, „Mafia sufocă România”, „Tragedia tinerei generaţii”, „Nepăsarea”, „Prin vânzarea a mii de copii peste hotare, Guvernul Năstase pune în pericol procesul de aderare la UE”. „Tremuraţi, miniştrilor !” – ameninţă Erdélyi Riport. Imperativul n-are legătură cu canicula. Ci cu Băsescu. Comentând incursiunea prezidenţială într-un spital bucureştean, editorialistul săptămânalului remarcă faptul că Traian Băsescu nu dă greş. Nu se duce să caute mizerie unde nu-i. Şi nu descinde în şcoli mizere, aflate totuşi în subordinea unui ministru PD. Dar ceilalţi demnitari au de ce să tremure. Nu se ştie niciodată unde-şi face apariţia preşedintele. Chiar deghizat. Cu perucă şi barbă falsă.

De Ziua Mondială a Penitenciarelor, Új Magyar Szó dedică un reportaj serviciilor interne ale Ministerului Justiţiei, care mai sondau prin diferite mijloace (şantaj, mici favoruri etc.) opiniile deţinuţilor. Este vorba despre serviciile anticorupţie, aparent defunctele SIPA şi DGPA. Primul reorganizat de PSD, iar cel de-al doilea desfiinţat de Monica Macovei. Structura dispare deci, în schimb angajaţii rămân. Şi poate se vor constitui într-o nouă structură. Unii senatori şi-au ridicat deja vocea pentru înfiinţarea unui nou serviciu secret în cadrul MJ.

Din Népújság aflăm că s-a adoptat noua lege pentru combaterea discriminării. Actul normativ incriminează toate formele de discriminare, de la cea etnică la cea sexuală. Şi interzice în mod explicit discriminarea persoanelor infectate cu virusul HIV. Dar vom avea oare curajul să ne folosim de posibilităţile oferite de această lege ? - se întreabă autorul articolului. Şi completează: pentru a putea beneficia de aceste prevederi, ar trebui să ne cunoaştem mai bine drepturile şi să putem recunoaşte actele de discriminare, măcar pe cele care ne privesc în mod direct.

Multă atenţie pentru o mică comunitate germană – îşi intitulează Allgemeine Deutsche Zeitung articolul în care informează despre editarea unui volum ce are ca subiect situaţia germanilor din Dobrogea. „Faptul că mica noastră comunitate stârneşte astfel ne interes ne satisface pe deplin” – salută apariţia cărţii liderul Forumului Democratic German din Constanţa.

Capitala ne ignoră din nou! – titrează Háromszék. Cotidianul arată că judeţul Covasna nu a fost inclus pe lista regiunilor afectate de inundaţii. Asta în ciuda faptului că pagubele sunt însemnate, iar vicepremierul Markó Béla promisese ajutoare pentru covăsneni.
XS
SM
MD
LG