Linkuri accesibilitate

Demonstranţi, jandarmi, husari şi cai - Judit Ferencz


Două manifestaţii într-o singură săptămână, comentate pe larg în presa de limbă maghiară: marea adunare secuiască de la Ditrău şi manifestaţia anti-Bush de la Budapesta.

Participanţii la adunarea secuiască au adoptat o rezoluţie prin care solicită preşedintelui, Parlamentului şi Guvernului României să se pronunţe pentru autonomia Secuimii până pe 30 septembrie. În caz contrar, se va organiza o nouă adunare – aflăm din Transindex.

Alta, cu la fel de mulţi participanţi. Cam între o mie şi zece mi– Népújság citează mai multe surse care vorbesc despre numărul participanţilor. Zece mii de secui – se mândresc organizatorii. O mie de oameni – estimează Jandarmeria.

Care, de altminteri, i-a amendat pe doi dintre principalii organizatori cu câte 1000 de lei noi. Asta pentru că manifestarea s-a întins cu o jumătate de oră peste programul autorizat – informează Hargita Népe.

După marea adunare, jandarmii au provocat un incident la o discotecă din zonă – susţine un deputat UDMR din Gherogheni, citat de Gyergyói Kisújság. Politicianul l-a şi interpelat pe ministrul de Interne în legătură cu cele întâmplate. Deşi nu e clar ce s-a întâmplat. Cert este că, după adunare, jandarmi în civil au intrat în discotecă. După care câteva persoane au fost scoase pe targă.

Despre actualitatea politică de la Bucureşti putem citi în Allgemeine Deutsche Zeitung: „Liderul PC, Dan Voiculescu, a fost turnător” - titrează publicaţia, fără prea multe menajamente.

Szabadság abordează un subiect mai vechi: instalarea tăbliţelor bilingve. Astfel aflăm: SNCFR a început încă din 2003 montarea tăbliţelor româno-maghiare în gările localităţilor în care ponderea maghiarilor depăşeşte 20 la sută. Mai aflăm că în România există 233 astfel de localităţi. Şi că acţiunea de instalare a tăbliţelor continuă nestingherit.

Săptămânalul A Hét publică un interviu cu premierul Ungariei, Gyurcsány Ferenc. Întrebat dacă universitatea maghiară privată din România, finanţată din bugetul Ungariei, şi postul public Duna TV, destinat maghiarilor din străinătate, vor funcţiona nestingherit şi în continuare, premierul ungar răspunde în bref: „Nu cred”. După care dezvoltă: „Ştiu un singur lucru. Să nu spun nimic până nu mă consult cu maghiarii de pretutindeni”.

Háromszék blamează politicile naţionale ale lui Gyurcsány. În speţă, decizia de a desfiinţa Oficiul pentru Maghiarii din Afara Ungariei. Editorialistul cotidianului îi reproşează premierului ungar că stă la taclale cu alde Putin, Blair şi Bush. Ceea ce, nu-i aşa, nu îi încălzeşte pe maghiarii din lumea largă.

Şi vizita preşedintelui George W. Bush la Budapesta: Krónika comentează discursul preşedintelui american, care a comparat revoluţia ungară din 1956 cu procesul de democratizare din Irak. Şi tot din Krónika aflăm că premierul ungar i-a făcut cadou lui Bush o pereche de cizme de husar.

Új Magyar Szó relatează despre un incident cu husari. De fapt, nu chiar incident. Membrii unei asociaţii tradiţionaliste din Ungaria cutreieră Bazinul Carpatic călare, în uniforme de husar. La intrarea în România au fost opriţi de vameşi. Ce nereguli invocau vameşii români ? Păi caii nu aveau cazarea asigurată.

Şi, în final, rezumatul unui reportaj despre manifestaţia anti-Bush din Transindex. În centrul Budapestei, dar numai după plecarea preşedintelui american, o mulţime. Nu prea mare, nici prea mică, depinde de orientarea ziarului căruia îi relatezi. Bătrâni simpatici, adolescenţi entuziaşti, curioşi, anarhişti, comunişti sau doar anticapitalişti, ideologi ai suveranităţii sau doar simpli intelectuali, filologi, participanţi la ’56, uitaţi cumva în Ungaria şi politologul Tamás Gáspár Miklós. Pace nu e nici la manifestaţie. Doar multe formaţii. Şi liderii celor două partide muncitoreşti. Care vorbesc despre solidaritate. Şi multe străzi goale în centrul Budapestei.
XS
SM
MD
LG