Linkuri accesibilitate

Pentru o remaniere curată şi eficientă - Judit Ferencz


Nici vara trecută n-am avut sezon mort – reflectează Háromszék. Iar şlagărul acestei veri este remanierea. Cu vicepremieri sau fără ? – este întrebarea. Cu ei sau fără – restructurarea cabinetului reprezintă doar o nouă împărţeală a portofoliilor. Partidele mici, adică UDMR şi PC, nu vor să renunţe la nimic, drept pentru care repetă la nesfârşit cât de mulţumite sunt de miniştrii lor. În schimb, toate formaţiunile din Coaliţie ar renunţa fără strângere de inimă la câţiva şefi de agenţii. Pentru o remaniere curată şi eficientă.

Europarlamentarii urgentează adoptarea Legii minorităţilor şi punctează lipsurile procesului de retrocedare a bunurilor comunitare şi bisericeşti – arată Allgemeine Deutsche Zeitung. Europarlamentarul Gál Kinga, membru al delegaţiei PE, aflate la Bucureşti cu prilejul sesiunii comisiei parlamentare mixte România-UE, a criticat raportul întocmit de câţiva parlamentari români, care susţin că bisericile minoritare ar fi recăpătat mai multe bunuri. Cifrele însă arată altceva.

Kronika informează în legătură cu o conferinţă despre ceangăi, ce a avut loc recent la Bacău. Un cercetător german a reuşit să încingă iar spiritele, afirmând că Biserica Romano-catolică poartă o parte din vină pentru asimilarea ceangăilor.

Din Transindex aflăm că şeful Centrului Wiesenthal, Efraim Zuroff, i-a adresat o scrisoare dură procurorului general Ilie Botoş, în care critică România din cauză că nu anchetează criminali de război. În atenţia Centrului Wiesenthal se află, din 2003, 18 persoane suspecte de crime împotriva evreilor, dar până în momentul de faţă autorităţile române nu au demarat nici o anchetă.

Népújság informează: la Ministerului Mediului s-a depus dosarul proiectului de exploataţie auriferă de la Roşia Montană. Ministerul are la dispoziţie şase luni să evalueze proiectul şi să se pronunţe în una dintre cele mai controversate probleme ale ultimilor ani.

Săptămânalul Erdélyi Riport comentează programul guvernului de la Budapesta. După ce, timp de săptămâni, a evitat subiectul, premierul Gyurcsány Ferenc se arată preocupat şi de maghiarii din afara Ungariei. La alegeri, Gyurcsány promitea că va acţiona în numele a zece milioane şi în interesul a cincisprezece milioane de maghiari – ne aminteşte comentatorul. În primă fază, a reorganizat Oficiul pentru Maghiarii de Pretutindeni.

Nyugati Jelen trece în revistă efectele colaterale ale epidemiei de gripă aviară. Medicii veterinari din Arad – judeţ în care nu există focare – se plâng de cozile interminabile formate în faţa cabinetelor. Ei povestesc că oamenii, alarmaţi, se prezintă la cabinete cu tot feluri de animale moarte: pisici, în deosebi. Altă dată, medicii au fost alertaţi in cauza unei găini asfixiate într-o sacoşă.

Szabadság publică memoriile unei învăţătoare pensionare care, participând la un concurs de dansuri populare cu prietenele sale, l-a întâlnit o dată pe Petru Groza. Care i-a admirat gropiţele, s-a pozat cu fetele în port popular şi, în cele din urmă, le-a trimis fotografiile.

În final, o ştire interpretabilă din Transindex: autoritatea de resort a anunţat că pe autostrăzile din România se vor percepe taxe de tranzitare. Ca în alte ţări. Partea bună e, că spre deosebire de alte ţări, în România nu prea există autostrăzi.
XS
SM
MD
LG