Linkuri accesibilitate

Micii tradiţionali şi furtul legalizat - Judit Ferencz


Stânga politică apare în diferite ipostaze în publicaţiile din această săptămână. Revista A hét remarcă faptul că 1 Mai a fost sărbătorit fără prea mult fast în România. Doar pesediştii s-au pretat la micii tradiţionali, în mediu urban, cu multe-multe baloane roşii. Allgemeine Deutsche Zeitung relatează despre recenta vizită la Bucureşti a preşedintelui Partidului Socialiştilor Europeni, Poul Nyrup Rasmunssen. Care-i sfătuieşte pe liderii PSD să se concentreze asupra viitorului şi doctrinei de partid.

Új Magyar Szó punctează un alt aspect. Şi anume căderea liberă a PSD-ului în sondaje. Şi faptul că un „tânăr şi cinstit” membru al partidului a ales. A ales „Generaţia 2008”, o manifestare fastuoasă a PSD-ului, renunţând să onoreze o altă invitaţie, lansată de procurori la DNA. Comentatorul cotidianului constată: la nici doi ani după guvernare, PSD a ajuns să privească sondajele cu seninătatea celui fără şanse. Căci degeaba sprijinul socialiştilor europeni, dacă nu există o stângă credibilă. Şi, apropo: unde sunt aceia care ar putea reprezenta idealurile stângii în comunitatea maghiară din România ?

Gigi Becali în top !– anunţă Transidex. În topul celor mai populari politicieni. Liderul UDMR, Markó Béla oferă în Új Magyar Szó o explicaţie pentru neaşteptata escală a lui Becali: de vină-i guvernul. Care nu s-a ridicat la aşteptările electoratului. Ca urmare, electoratul îi acordă încredere preşedintelui PNG. Becalizare ! – atenţionează Markó Béla. Nu reiese însă dacă termenul îi aparţine sau nu.

Despre Markó Béla, mai precis despre cei 25.000 de euro pe care înaltul demnitar i-a încasat drept avans pentru vreo două opere literare, putem citi în A hét. Săptămânalul trece în revistă întrebările care s-au pus în legătură cu acest caz. Presa de limbă română s-a arătat interesată în special de editura generoasă, speculând că aceasta ar putea fi din Ungaria. Presa maghiară s-a arătat pur şi simplu jignită că un autor poate câştiga atât de mult.

Cine va avea de câştigat din iniţiativa preşedintelui Ungariei, Sólyom László, care organizează consultări pentru reanalizarea relaţiei cu maghiarii de pretutindeni. În primă fază, Sólyóm László s-a consultat cu personalităţi maghiare din afara Ungariei – aflăm din Krónika. Ziar din care mai aflăm că preşedintele ungar i-a ascultat cu atenţie pe invitaţi, ba chiar a luat notiţe în timpul discuţiilor. După care a formulat câteva concluzii. De pildă, că nu putem vorbi la modul general despre maghiarii din afara Ungariei. Şi că educaţia în limba maternă stă la baza păstrării identităţii naţionale. Şi că maghiarii, indiferent de ţara lor de provenienţă, trebuie să se descurce la ei acasă.

Háromszék titrează: Puneţi capăt furtului legalizat ! Formularea îi aparţine deputatului UDMR, Tamás Sándor, care acuză: Romsilva mai defrişează, în mare grabă, pădurile ce urmează să fie retrocedate. Politicianul solicită sistarea imediată a tăierilor de copaci. Fără ecou deocamdată.

Fără ecou a rămas şi solicitarea studenţilor din Cluj – informează Szabadság. Trei mii de tineri care studiază la Cluj au semnat o petiţie. Nu cer nimic spectaculos, şi cu atât mai puţin scandalos. Ei roagă respectuos societatea de transport în comun să introducă o cursă de noapte. Căci după 11 seara nu mai circulă nimic în oraş. Iar studenţii nu au bani de taxi, lucru ştiut.
XS
SM
MD
LG