Linkuri accesibilitate

O presa mult prea timidă? - Judit Ferencz


UDMR şi Justiţia, UDMR şi maghiarii, UDMR şi presa – câteva dintre subiectele dezbătute de presa maghiară. Înainte însă: cum cadrează imaginea idilică a satului românesc cu politica agrară a Uniunii Europene ? Vaci pe pajişti întinse, gâşte şiruind spre gârlă, căruţe cu cai şi vreun catâr bătrân pe uliţă – iată imaginea pe care o zugrăveşte Allgemeine Deutsche Zeitung, aruncând o privire asupra agriculturii din România. Dar faţada romantică ascunde realitatea crudă a agriculturii de subzistenţă, a gospodarilor care-şi lucrează micile parcele cu tehnologii tradiţionale, ca să nu le numim depăşite. Ceea ce le dă multă bătaie de cap mai vechilor membri ai UE.

Şi tot din ADZ: conflict între UDMR şi ministrul justiţiei. O ştire despre declaraţia ministrului care a acuzat UDMR de frânarea luptei anticorupţie.

Népújság comentează afirmaţia într-un articol intitulat „Doamna ministru perorează”. Editorialistul cotidianului se-ntreabă de ce ministrul justiţiei, Monica Macovei, acuză UDMR-ul pentru insuccesele reformei, şi nu arată cu degetul incompetenţa şi rea-voinţa magistraţilor, de pildă.

O părere contrară exprimă Háromszék, care observă că declaraţia ministrului i-a tulburat vădit pe liderii UDMR. Situaţia – conchide autorul comentariului – este albastră. În special pentru că UDMR a oferit din plin motive pentru acuzaţia ministrului.

Új Magyar Szó relatează despre scrisoarea pe care 15 europarlamentari din diferite ţări şi familii politice au adresat-o comisarului european pentru extindere, Olli Rehn, cerându-i să includă în raportul despre România şi problemele privitoare la minorităţi. Semnatarii consideră că trebuie ţinut cont de mai multe aspecte şi doleanţe, căci reprezentanţii parlamentari ai minorităţilor, în speţă parlamentarii UDMR, nu pot servi interesele unei întregi comunităţi.

În Transindex, preşedintele UDMR, Markó Béla, abordează aceeaşi problemă dintr-o perspectivă diferită. El remarcă faptul că, ori de câte ori apar divergenţe, partenerii de coaliţie ameninţă că nu vor mai vota legile iniţiate de UDMR. Adică îţi varsă năduful pe întreaga comunitate maghiară – explică Markó.

Din Szabadság aflăm concluziile unui studiu realizat recent de Centrul de Cercetare a Relaţiilor Interetnice, care relevă că prevederile referitoare la utilizarea limbii materne se respectă în aprox. 80 la sută din localităţile în care ponderea unei minorităţi depăşeşte 20 la sută. În restul localităţilor, cetăţenii aparţinând minorităţilor sunt împiedicaţi să utilizeze limba maternă în raportul cu instituţiile publice. Realizatorii studiului au subliniat: scopul nu este penalizarea celor care nu se conformează, ci oferirea unor exemple pozitive.

Săptămânalul Erdélyi Riport iniţiază o polemică despre presa maghiară, după ce vicepreşedintele Consiliului Naţional al Audiovizualului, Gáspárik Attila, a declarat într-un interviu că presa maghiară este mult prea timidă şi obedientă, mai ales faţă de UDMR. Potrivit lui Gáspárik, jurnaliştii maghiari din România se feresc constant să participe la polemici, urmăresc fidel evenimentele, dar nu le dezbat. Ei bine, toţi redactorii-şefi solicitaţi să comenteze afirmaţiile, exprimă o părere contrară. Mai bine zis, nu exprimă. Doar sugerează.
XS
SM
MD
LG