Linkuri accesibilitate

Kiev: preşedintele Iuşcenko aduce un omagiu "lichidatorilor" de la Cernobil


In Ucraina a fost comemorata implinirea a 20 de ani de la accidentul nuclear de la Cernobil. Presedintele Victor Iuscenko a participat la slujba de comemorare a victimelor, organizata la circa 20 de kilometric de Cernobil. Cu aceasta ocazie, el a reamintit de miile de lichidatori – cei care, constrinsi sau de buna voie, au participat la construirea sarcofagului din jurul reactorului avariat.

“Ma uit la fetele voasttre si-mi amintesc de toti eroii ucrainieni care au murit cu 20 de ani in urma pentru ca noi sa putem trai. Sint convins ca faptele lor var ramine vesnic in memoria noastra” – a declarat Victor Iuscenko.

In Ucraina , Rusia si Belarus, numarul celor afectati de accidental nuclear este estimate la peste 5 milioane - efectele accidentului, din aprilie 1986 au fost agravate de fatul că autoritatile sovietice au trecut sub tacere accidentul.

In parlamentul de la Kiev deputatii au cerut astazi mai multe ajutoare pentru milioanele de victime ale accidentului si mai multe informatii despre efecte.

Podcast Politigraf

XS
SM
MD
LG