Linkuri accesibilitate

FIDESZ sau Partidul Socialist Maghiar? PNL sau PD? Câţi Popeşti există în România? - Judit Ferencz


Presa de limbă maghiară din România se pregăteşte de alegerile din Ungaria. Krónika remarcă faptul că de această dată maghiarii de pretutindeni nu mai apar ca subiect electoral. Înaintea scrutinului din 2002, spiritele se încinseseră atât în Transilvania cât şi în Voivodina. Acum nu: maghiarii din România preferă telenovelele discuţiilor dintre candidaţii ungari.

FIDESZ sau Partidul Socialist Maghiar? Două formaţiuni care se bazează pe cultul liderilor lor. Doi lideri carismatici, care se imită reciproc şi au susţinere electorală egală. Doar unul poate ieşi însă învingător – reflecţii din Háromszék.

De alegeri se pregătesc şi partidele din România, mai ales după ce preşedintele Traian Băsescu a anunţat vă nu vor fi anticipate înainte de 1 ianuarie 2007 - consideră Népújság. Oricum, s-a dezgropat securea războiului - îşi continuă ideea editorialistul cotidianului, trecând în revistă ultimele acuzaţii aduse de preşedintele Băsescu şi de PD premierului Popescu-Tăriceanu.

Dar câţi Popeşti există în România? Şi câţi dintre ei au fost turnători? - se întreabă Krónika după declaraţiile neclare privind presupusele legături ale premierului cu Securitatea. Comentatorul ziarului remarcă: în şase ani n-am auzit despre CNSAS cât am auzit în ultima săptămână. Dar asta nu înseamnă nici pe departe că activitatea organismului a devenit peste noapte mai transparentă, mai eficientă.

Új Magyar Szó acuză discriminare. Propria-i discriminare. Cotidianul din Bucureşti vroia să participe la licitaţia organizată de primăria din Bistriţa pentru publicarea anunţurilor de larg interes. Numai că administraţia bistriţeană a solicitat “dovada că este un cotidian naţional de limbă română”. Cerinţă care, în mod evident şi explicabil, nu făcea parte dintre criteriile de participare.

Publicistul Wolfgang Wittstock scrie în Allgemeine Deutsche Zeitung despre proiectul Legii minorităţilor. În cadrul Forumului Democrat la Germanilor din România, părerile sunt împărţite în privinţa proiectului. Subsecretarul german al Departamentului pentru Relaţii Interetnice îl susţine necondiţionat, dar deputatul FDGR, Ovidiu Ganţ, se întreabă: la ce bun un astfel de proiect, când există o serie de legi privitoare la protecţia minorităţilor? Autorul articolului aminteşte că primul proiect de lege a minorităţilor a fost elaborat în 1991 de Forumul Democrat al Germanilor. În opinia sa, va mai trece mult timp până un astfel de proiect va fi adoptat în România.

Szabadság relatează din nou despre vechile probleme ale sistemului de asigurări de sănătate. În primele cinci zile ale lunii farmaciile îşi epuizează fondurile destinate compensării medicamentelor. Székely Ervin, secretar de stat în Ministerul Sănătăţii vine cu o motivaţie surprinzătoare: sistemul e prea generos.
XS
SM
MD
LG