Linkuri accesibilitate

Kiev: alegeri parlamentare la care partidul preşedintelui este cotat în urma forţelor promoscovite


In Ucraina au loc primele alegeri parlamentare si locale de la Revolutia Portocalie, care l-a adus pe presedintele Victor Iuscenko la putere. Prezentindu-se la urne, presedintele Iuscenko a declarat ca este vorba de primele alegeri corecte si democratice din Ucraina.

Ultimele sondaje de opinia arata ca partidul presedintelui, Ucraina Noastea ar putea pierde in fata principalului partid de opozitie, Partidul Regiunilor condus de fostul premier Victor Yanukovici. In timp ce Ucraina Noastra este perceputa drept un partid pro-occidental, Partidul Regiunilor este considerat pro-moscovit. Un alt partid cu sanse mari de a juca un rol important in noul parlament este blocul Yuliei Timosenko, cea care a condus primul guvern dupa Revolutia Portocalie.

Sprijinul populatiei pentru liderii Revolutiei Portocalii a scazut dramatic in ultimele luni, ca urmare a greutatilor economice. 45 de partide sint inscrise in cursa parlamentara. Pragul de accedere in legislativ este de 3%.

Cetatenii ucrainieni din Republica Moldova sint nemultumiti in general de posibilitatile restrinse pe care le au de a vota. Spre deosebire de ultimele alegeri prezidentiale, de aceasta data nu s-au deschis decit doua centre de voatre: la ambasada din Chisinau si la misiunea consulara din Balti.

Alegerile din Ucraina au o miza importanta si pentru Republica Moldova. O schimbare a majoritatii parlamentare ar putea determina si o schimbare a echilibrului la masa negocierilor, in tratativele legate de Transnistria.

Ascultă podcasturile Europei Libere

Previous Next

XS
SM
MD
LG