Linkuri accesibilitate

Ştirea zilei


Experti medicali sirbi vor asista la autopsia ce se va face lui Sloboban Milosevici de catre medici olandezi. Investigatia continua in legatuira cu moartea lui Milosevici in celula sa de la centrul de detentie al Tribunalului penal international. Familia lui Molosevici si sustinatorii politici ai fostului lider iugoslav au exprimat suspiciuni in legatura cu moartea sa, acuzind tribunalul ca ar purta responsabilitatea pentru moartea sa. Oficialitati ale tribunalului au afirmat ca nu exista dovezi ca fostul lider sirb s-ar fi sinucis. El era in virsta de 64 de ani si suferea de boli cardiovasculare. Milsevici se afla in detentie de 5 ani, fiind acuzat de tribunalul de la Haga de crime impotriva umanitatii, crime de razboi si genocid.

Fostul diplomat american, Richard Holbrooke, unul dintre artizanii acordurilor de pace de la Dayton, care au dus la sfirsitul razboiului dintre Serbia si Bosnia a declarat: "Nu am crezut niciodata ca va mai fi vreodata un om liber. Si nu cred ca ar fi trebuit sa fie liber. A pornit 4 razboaie, a zbuduit sud estul Europei. Peste 300 de mii de oameni au murit, peste 2 milioane si jumatate au ramas fara adapost din cauza lui Milosevici".

Ieri, procurorul general al Tribunalului international pentru crime de razboi de la Haga , Carla del Ponte a declarat: “Regret profund ce s-a intimplat, in primul rind pentru ca ne apropiem de sfirsitul acestor procese si cred ca este regretabil pentru toti martorii, pentru toti supravietuitorii, pentru toate victimele care asteptau dreptate. Acum va trebui sa asteptam rezultatele autopsiei pentru a vedea care este cauza mortii”.

Ministrii de externe ai Uniunii Europene, reuniti la Salzburg, au cerut Serbiei sa continue sa faca efortiri pentru a-i aduce in fata instantelor pe toti cei acuzati de crime de razboi in razboaiele balcanice din anii 90.
XS
SM
MD
LG