Linkuri accesibilitate

Impozite pe imobile luate de ape - Judith Ferencz


Lupta anticorupţie e în toi. În Capitală – remarcă Népújság. Editorialistul ziarului ne arată: pe când la Bucureşti se fac zilnic arestări şi percheziţii, care mai de care mai spectaculoase, în celelalte zone ale ţării e linişte. Mai marii sau mai micii corupţi îşi trăiesc obişnuita viaţă.

Luptă anticorupţie la TV, seară de seară – intră în subiect şi comentatorul de la Szabadság. El e nemulţumit de distribuţie. Producţia ar fi fost mult mai convingătoare dacă i s-ar fi găsit un rol, cât de mic, şi vreunui pedist – susţine el.

Autonomia secuiască va fi proclamată pe 15 martie, ziua naţională a maghiarilor de pretutindeni, la Odorheiu Secuiesc. De fapt, nu va fi chiar proclamată, ci se va da citire proclamaţiei autonomiste. Sau cel puţin aşa plănuieşte Consiliul Naţional Secuiesc, care a anunţat o adunare naţională pentru a marca momentul – informează Transindex. Liderul UDMR, Markó Béla, ripostează cu distanţare: Ziua naţională nu-i un moment tocmai potrivit pentru astfel iniţiative populiste.

Ungaria propune României o prietenie de tip nou, şi anume una bazată pe interese economice comune– aflăm din Új Magyar Szó. Dar pentru început propune o autostradă. Una lungă, de la Budapesta până la Constanţa.

Krónika dă ştire despre o altă iniţiativă menită să consolideze relaţiile româno-maghiare, în speţă pe cele din judeţul Covasna. Este vorba despre organizarea unor cursuri intensive de limbă română şi maghiară, pentru ca locuitorii judeţului să-şi însuşească reciproc limbile. La cursurile de maghiară prezenţa e impresionantă. Ce-i drept, participanţii nu sunt localnici, ci oameni de afaceri veniţi din alte zone ale ţării.

Népújság descrie relaţii nu tocmai prieteneşti. Este vorba despre relaţiile partidelor din coaliţia de guvernare. Liderul UDMR a avertizat recent că formaţiunea condusă de el nu va mai susţine proiectele PD dacă acesta va continua să împiedice adoptarea legii minorităţilor. Mai mult, Markó Béla pune în vedere uzul de dreptul de veto al UDMR în privinţa acceptării noilor membri în Partidul Popular European.

În perioada următoare ar putea avea loc proteste spontane ale profesorilor – aflăm din Nyugati Jelen, care citează surse din cadrul unui important sindicat din învăţământ. Acestea acuză guvernul de încălcarea protocolului încheiat anul trecut şi sunt nemulţumite de faptul că o majorare salarială echivalentă cu a lor va fi acordată şi altor categorii de bugetari care nu s-au sinchisit să facă o grevă de trei săptămâni.

O ştire pozitivă în Allgemeine Deutsche Zeitung: anchetele infirmă ipoteza existenţei închisorilor CIA în România. Concluzia este formulată de Ministerul Afacerilor Externe într-un document remis recent Consiliului Europei. Dovezile disponibile nu confirmă existenţa închisorilor – iată o altă formulare, aparţinând raportorului Consiliului Europei.

Săptămânalul Erdélyi Riport relatează despre inundaţii. Despre cele din anul trecut. Mai exact, despre victimele acestora. Persoanele ale căror case au fost distruse în aprilie a anului trecut de puhoaie se confruntă acum cu noi probleme: trebuie să plătească impozit pe fostele locuinţe. La protestul oamenilor care se plâng că imobilele impozitate nu mai există şi că au stat oricum şase luni în corturi, autorităţile locale ridică din umeri. Ce să-i faci, fondurile locale provin din impozite.
XS
SM
MD
LG