Linkuri accesibilitate

The laws and the in-laws - Judit Ferencz


După mătuşa lu’ Năstase, cumnatul lui Geoană – enunţă Új Magyar Szó, după care încercă să găsească explicaţii pentru fenomenul pesedist. Poate că toţi liderii PSD au la îndemână câte o rudă taman bună să le justifice averile dobândite pe căi mai mult sau mai puţin legale – speculează editorialistul cotidianului. Sau poate că acuzaţiile aduse liderilor pesedişti fac parte dintr-un scenariu întocmit de însuşi Ion Iliescu, care doreşte să revină la cârma partidului.

Grupuri de interese de tip mafiot la masa guvernului ! Opinia publică dezinformată sistematic de trusturi de presă apropiate acestor grupuri ! – îl citează Nyugati Jelen pe Traian Băsescu. Comentatorul ziarului crede că acuzaţiile nu-şi vor atinge scopul, adică nu vor spori popularitatea preşedintelui. Căci ce să înţeleagă cetăţeanul ? Tocmai că trăieşte într-o ţară dominată de grupuri mafiote. Ceea ce, nu-i aşa, e cam deprimant.

Legea minorităţilor se întoarce ! – publicaţia Transindex a realizat o anchetă privind şansele proiectului de lege. Politicienii UDMR au răspuns cu vădită iritare: legea are să fie adoptată. Doar politologul Bakk Miklós se arată mai rezervat: şansele ca proiectul să fie adoptat sunt sensibil mai mici decât şansele să fie respins. Iar după un eşec, UDMR are câteva alternative pentru a-şi păstra susţinerea electoratului. De exemplu, ar putea declara de interes naţional un deziderat insignifiant, dar realizabil.

Despre UDMR şi Legea minorităţilor vorbeşte şi deputatul PD Petre Străchinaru. El doreşte includerea în proiect a unei prevederi prin care secuii să fie recunoscuţi ca o minoritate distinctă. Şi asta cu scopul declarat de a pune capăt dominanţei UDMR în rândul populaţiei maghiare. Căci secuii, odată căpătând statut de minoritate separată, şi-ar putea înfiinţa propria organizaţie. Desigur, electoratul UDMR din judeţul Covasna s-ar putea îndrepta şi către PD. S-ar putea, dar nu poate – se plânge pedistul Străchinaru.

Allgemeine Deutsche Zeitung informează despre intenţia autorităţilor române de a înlesni acordarea vizelor de şedere pentru cetăţenii din Republicii Moldova. Deocamdată se analizează posibilităţile care nu contravin practicii europene şi nu afectează securitatea graniţei estice.

Săptămânalul Erdélyi Napló dedică un articol pachetului de legi privind reforma sistemului sanitar. Ministrul Sănătăţii ştie una şi bună: banii trebuie cheltuiţi eficient. Pare-se că domnului ministru îi scapă că nu poţi lua de unde nu-i – remarcă autorul articolului, care arată principala deficienţă a pachetului de legi: se ocupă cu tot felul de amănunte, dar nu conferă autonomie financiară caselor de asigurări. Adică statul nu renunţă la posibilitatea de a administra (şi, implicit, a utiliza) fondurile destinate Sănătăţii.

Népújság publică un interviu cu vicepremierul Slovaciei, Csáky Pál. Ce aşteaptă înaltul demnitar ? Alegerile din Ungaria. De ce aşteaptă vicepremierul maghiar al Slovaciei scrutinul din Ungaria ? Pentru ca, după formarea noului guvern, să înainteze lista cu priorităţi ce trebuie rezolvate în interesul maghiarilor de pretutindeni.

Tot despre alegerile ce vor avea loc pe 8 aprilie în Ungaria, din altă perspectivă: „Oamenii nu sunt foarte interesaţi de politică, dar acum, în ajun de alegeri, s-ar putea arăta mai interesaţi. Aidoma indivizilor, partidele îşi asumă diferite valori. Învingător al cursei electorale ar putea fi partidul care reuşeşte să-i convingă pe alegători de efectele benefice ale valorilor asumate. Putem afirma că rezultatul alegerilor depinde de măsura în care partidele îşi pot mobiliza electoratul şi de măsura în care îi pot convinge pe nehotărâţi” – A Hét a spicuit din produsul politologic televizat al unei singure seri. După care a lansat întrebarea: Cine sunt cei care spun cele mai multe tâmpenii: politicienii sau politologii ? Revenind la subiectul iniţial, conchide: nu ştim cine şi de ce va aduna mai multe voturi, dar nu-i exclus ca cineva să câştige alegerile.
XS
SM
MD
LG