Linkuri accesibilitate

Critici, replici, o problemă punctuală şi frig firesc – Judit Ferencz


Preşedintele Băsescu a criticat în faţa Consiliului Europei Ungaria, Serbia şi Ucraina, ţări care nu tratează minorităţile precum o face România şi nu asigură reprezentarea parlamentară a comunităţii române care trăieşte pe teritoriul lor – informează Transindex.

Preşedintele Autoguvernării Românilor din Ungaria, Traian Kreszta, citat de Új Magyar Szó, admite că problema reprezentării parlamentare nu a fost rezolvată, în schimb Ungaria asigură autonomie culturală minorităţilor sub forma autoguvernărilor care îşi administrează propriile instituţii culturale.

Szabadság comentează pe larg sondajul realizat recent la comanda Consiliului Naţional pentru Combaterea Discriminării, sondaj ce arată intoleranţă crescută faţă de diferite categorii de persoane. 37 la sută dintre cei intervievaţi dezaprobă renunţarea la pedepse pentru homosexuali. Peste 80 la sută dintre cei chestionaţi îi consideră pe romi certaţi cu legea, iar cca. jumătate dintre ei susţin că romilor ar trebui să li se interzică călătoriile în străinătate.

O problemă punctuală legată de comunitatea romilor este dezvoltată în paginile săptămânalului Polgári Élet. După ani de tergiversări, primarul din Gheorgheni a acceptat să se construiască a şcoală pentru romi. Doar că a plasat-o în periferie, pentru ca elevii romi să nu mai traverseze centrul localităţii. Ceea ce, remarcă directorul şcolii, nu serveşte pe deplin obiectivul, chipurile asumat, de incluziune socială a acestei comunităţi.

Ştiam cine sunt cei discriminaţi, acum ştim şi cine sunt cei care nu discriminează. Ei bine, este vorba despre prelaţii bisericeşti. Consiliul Naţional pentru Combaterea Discriminării s-a pronunţat în cazul unei plângeri referitoare la discriminarea femeilor la admiterea în institutele teologice protestante. Iată concluzia: legea referitoare la interzicerea tuturor formelor de discriminare nu se aplică în cazul bisericilor. (amănunte, dacă mai e nevoie, în Transindex)

În aprilie vor avea loc alegeri parlamentare în Ungaria. Iar politicienii din ţara vecină susţin cu toţii că maghiarii din Ardeal nu trebuie implicaţi în vreun fel în campania electorală – aflăm din Háromszék. Numai că tot Háromszék comentează recenta vizită a preşedintelui parlamentului ungar, Szili Katalin, făcută în oraşe ardelene. Demnitarul ungar a afirmat, fără vreo tentă electorală, că relaţiile maghiaro-maghiare ar trebui îmbunătăţite. Mai bine zis, ar trebui reparat tot ceea ce a stricat Istoria – a mai adăugat ea, spre dezamăgirea comentatorului cotidianului Háromszék, care spera altceva, respectiv repararea greşelilor comise de însăşi administraţia de la Budapesta.

O luptă aparentă împotriva corupţiei reale - rezumă Népújság principalele evenimente ale vieţii sociale şi politice din România celor din urmă zile. Dacă n-ar fi trist, ar fi chiar distractiv cum acuzaţiile de corupţie se înteţesc în perioada premergătoare deciziei referitoare la data aderării României la UE – consideră editorialistul ziarului. Dar să nu jubilăm prematur – avertizează el - , căci nu se va întâmpla nimic cu adevărat spectaculos. Nu vor cădea capete, „mai marii” nu vor ajunge după gratii.

Frig ! - anunţă Allgemeine Deutsche Zeitung. Frig la Sibiu, frig la Braşov, frig la Întorsura Buzăului. Presiunea gazelor e în continuă scădere, gerul a cerut vieţi omeneşti, unele şcoli şi-au închis porţile, probleme peste tot, - 32 de grade la Miercurea Ciuc, ce mai…

Nimic neobişnuit - intră în subiect şi Hargita Népe, ziar editat la Miercurea Ciuc. Iarnă de iarnă, în zonă temperaturile scad sub 30 de grade. În pofida isteriei naţionale provocate de un ger firesc în această perioadă, în judeţul Harghita funcţionează toate şcolile, nimeni n-a murit de frig, azilurile de noapte au locuri libere, soarele străluceşte, aerul e curat, ce mai…
XS
SM
MD
LG