Linkuri accesibilitate

Reacţii occidentale la alegerile legislative din teritoriile palestiniene


Preşedintele american George W. Bush a declarat că mişcarea islamistă Hamas nu este un partener pentru pace atâta timp cât nu recunoaşte dreptul Israelului la existenţă: “Un partid politic care susţine că distrugerea Israelului face parte din platforma sa este un partid cu care nu vom avea de a face”

Secretara de Stat americană Condoleezza Rice declarase anterior că poziţia Statelor Unite faţă de Hamas considerată o organizaţie teroristă a rămas neschimbată, în pofida rezultatelor alegerilor.

"Nu poţi sta cu un picior în politică şi cu altul în teroare. Din această cauză, poziţia noastră faţă de Hamas nu s-a schimbat”, a declarat Rice, într-un discurs rostit la Forul Economic Mondial la Davos.

Comisarul European pentru relaţii externe, Benita Ferrero-Waldner a declarat că organizaţia Hamas trebuie să fie pregătită să militeze pentru pace, dacă va participa în guvernul palestinian.

Ministrul de Externe german, Frank Walter Steinmeier, a declarat că din viitorul cabinet pot face parte diferite grupări, cu condiţia să renunţe la violenţe şi să recunoască dreptul Israelului la existenţă. “Hamas mai are multe de făcut în această direcţie” - a spus Steinmeier.

Secretarul general al Naţiunilor Unite, Kofi Annan a salutat desfăşurarea paşnică a alegerilor palestiniene, dar a spus că orice grupare care doreşte să participe la guvernare trebuie să se dezarmeze.
XS
SM
MD
LG