Linkuri accesibilitate

Ştirea zilei


Preşedintele Traian Băsescu a repetat la întîlnirea anuală cu membrii corpului diplomatic acreditat la Bucureşti că politica externă a României nu s-a modificat în raport cu principalele linii anunţate în ianuarie 2005.

Băsescu a informat că prioritatea politicii externe rămîne "integrarea în Uniunea Europeană". Şeful statului s-a referit pe larg la politica României în zona Mării Negre, atrăgînd atenţia că: “Marea Neagra este o zona de importanta deosebita din punct de vedere al asigurarii securitatii energetice a UE. Din acest motiv, si in calitatea noastra de stat membru NATO si de viitor membru al UE, consideram ca avem datoria nu numai sa atragem atentia, nu numai sa semnalam problemele Marii Negre, dar avem datoria sa ne implicam in solutionarea lor”.

România, a mai spus preşedintele Băsescu, îşi va menţine toate angajamentele de participare militară asumate anterior, fie că este vorba de Irak, Afganistan sau partea vestică a peninsului balcanice. El a precizat, în ceea ce priveşte Irak-ul “aş vrea să fac o precizare: trupele române vor rămane în Irak pînă cînd guvernul irakian va solicita României retragerea trupelor de pe teritoriul Irak-ului”.
XS
SM
MD
LG