Linkuri accesibilitate

Ştirea zilei


Uniunea Europeană a salutat acordul dintre Ucraina şi Rusia asupra noului preţ al gazelor ruseşti şi încheierea unei dispute care ameninţa livrările spre Europa centrală şi de Răsărit. Printr-o înţelegere care va fi valabilă cinci ani, concernul rusesc de stat Gazprom va vinde gaz rusesc unei companii comerciale la preţul de 230 de dolari pe o mie de metri cubi. Compania respectivă, numită Ros-Ukr-Energo, va adăuga la gazele ruseşti gaze mai ieftine din Asia Centrală şi va vinde acest amestec Ucrainei la preţul de 95 de dolari pe mia de metri cubi. Ambele părţi s-au declarat mulţumite de înţelegere.

Premierul ucrainean Yuri Yekhanurov a spus că Ucraina a învăţat din criza tocmai depăşită. „Pentru noi a fost o lecţie serioasă... cred că cererile absolut justificate ale Federaţiei Ruse privind aşezarea relaţiilor pe baze de piaţă au fost acum acceptate şi înţelese de Ucraina. Cred că liberalizarea pieţei gazelor în concordanţă cu Carta Europeană va fi o lecţie importantă pentru Ucraina şi vom face totul pentru a ne reduce consumul de gaze în mod semnificativ” – a spus premierul Ucrainei.

Prin noua înţelegere, părţile au cazut de acord şi asupra unor noi taxe de tranzit pentru gazele ruseşti care traversează Ucraina.

Preşedintele Ucrainei Viktor Iuşcenco a spus că economia ţării sale va face faţă noilor preţuri ale gazelor ruseşti, majorate cu aproape sută la sută. Preşedintele Rusiei Vladimir Putin a salutat înţelegerea.

Vorbind în numele Uniunii Europene, comisarul pentru energie Andris Piebalgs a spus că înţelegerea are un rol decisiv în menţinerea Rusiei şi Ucrainei ca furnizori de energie siguri ai Europei. El a mai spus că disputa a fost o lecţie pentru Uniunea Europeană. „Europa are nevoie de o politică a resurselor energetice mai corentă. În prezent, această chestiune este luată în considerare numai la nivelul statelor membre dar de fapt avem nevoie de o abordare mult mai largă, mult mai pan-Europeană” – a spus comisarul european pentru energie.
XS
SM
MD
LG