Linkuri accesibilitate

Războielile noastre cele de toate zilele - Judit Ferencz


Războaie terminate, războieli în toi – aşa, pentru liniştea noastră de sfârşit de an.

Într-o localitate ucraineano-slovacă s-a terminat cel de Doilea Război Mondial ! – titrează Krónika. Este vorba despre un sătuc invadat la sfârşitul anului 1944 de Armata Roşie şi divizat între URSS şi Cehoslovacia. Strada principală a localităţii a fost despărţită de un gard din sârmă ghimpată, la care nu s-a renunţat nici după destrămarea celor două state. Partea ucraineană a fost total izolată de cea aflată pe teritoriul Slovaciei. Asta până la Crăciunul acestui an, când s-a permis traversarea străzii principale. Rude şi prieteni, consăteni, s-au colindat pentru prima oară după mai bine de 60 de ani.

Războiul tricoloarelor la Cluj (ei bine, nu în premieră) - relatat de Transindex. După ce monumentul funerar al celui care va fi fost odată parlamentarul PRM Gheorghe Funar a fost profanat, adică vopsit în roşu, galben şi albastru, tricolorul românesc s-a arborat şi pe frontispiciului Consulatului General al Ungariei la Cluj. Spiritele însă s-au calmat: Funar şi-a curăţat mormântul profanat, iar Primăria a îndepărtat drapelul României de pe reprezentanţa Budapestei.

Acalmie şi în cazul autostrăzii Borş-Braşov. Allgemeine Deutsche Zeitung informează: s-a ajuns la un acord cu firma constructoare Bechtel. Şi încă la unul extrem de convenabil României care, iată, a reuşit, prin repetate ameninţări şi negocieri, să economisească fabuloasa sumă de 126 de milioane de euro. Sigur, nici lucrările nu se vor finaliza la termenul fixat iniţial pentru 2012.

Războieli surde între Bruxelles şi Bucureşti pe tema fondurilor UE. Mai exact, pe tema administrării fondurilor – precizează Háromszék După o analiză amănunţită a derulării proiectelor, finanţatorul a constatat nereguli în 27 de cazuri. Cele mai flagrante, în cazul programelor destinate tineretului. Drept pentru care Comisia Europeană solicită rambursarea sumei de un milion de euro. Partea română este de altă părere: consideră că, dimpotrivă, i s-ar mai cuveni nişte bani.

La sfârşit de an, Transindex face topul Best of... 2005. The best este, fără doar şi poate, premierul Tăriceanu, cu gafa diplomatică a anului. Publicaţia aminteşte de vizita recentă a premierului la Sarajevo. La întrevederea cu omologul său bosniac, Călin Popescu-Tăriceanu şi-a făcut apariţia în uniformă militară. Spre consternarea ziariştilor bosniaci, care l-au întrebat dacă în România s-a instaurat cumva dictatura militară sau s-a decretat doar stare de urgenţă.

Nu asta este însă întrebarea anului. Potrivit Transindex, întrebarea anului este cum îl convingi pe episcopul Tőkés László să nu-şi înceapă toate comunicatele cu aceeaşi formulă: „Am luat act cu profundă indignare...”

Új Magyar Szó face retrospectiva ştirilor de altădată. Ediţia din 31 decembrie 1955 a fostului organ de partid Előre face previziuni nu întru totul adeverite: „1956 va fi anul consolidării păcii între popoare”. Acelaşi cotidian dă veşti bune înainte de Revelionul din 1985: „Automobilele aflate în proprietate personală pot circula în zilele de 1 şi 2 ianuarie, indiferent dacă au număr par sau impar”.

În 2005, urări mai puţin optimiste, din Nyugati Jelen: „Cum nu credem în miracole, nu vă putem dori un an mult mai bun, mult mai bogat în împliniri”.
XS
SM
MD
LG