Linkuri accesibilitate

Un raport amînat, un răspuns întîrziat, un reportaj intercalat - Judit Ferencz


Băsescu şi-a amânat raportul anual; Parlamentul European a adoptat Raportul Moscovici pentru România– două subiecte de interes pentru presa de limbă maghiară.

Publicaţia virtuală Transindex prezintă pe larg raportul despre România, adoptat recent, în care se recomandă măsuri suplimentare pentru protecţia minorităţii maghiare, bazate pe principiile subsidiarităţii şi autonomiei culturale.

Parlamentarii europeni se arată nemulţumiţi de întârzierea adoptării Legii minorităţilor şi de menţinerea prevederilor considerate discriminatorii ale Legii electorale. Totodată, în raport se solicită eforturi suplimentare pentru incluziunea socială şi sprijinirea comunităţilor de romi. Documentul adoptat de PE mai punctează necesitatea operativităţii în aplicarea noilor legi ale proprietăţii.

Fără îndoială, guvernanţii ne vor „vinde” raportul ca fiind în totalitate (sau măcar în mare parte) favorabil României – anticipează editorialistul cotidianului Szabadság.

A trecut un an de la prezidenţiale, Băsescu tot amână bilanţul promis. Deşi are cu ce se mândri – consideră comentatorul cotidianului Nyugati Jelen. Organizaţia britanică a comandanţilor de navă, Nautical Institute, i-a acordat recent preşedintelui României titlul de „Comandant de Cursă Lungă al Anului” cu menţiunea că în persoana lui Traian Băsescu breasla îl salută pe primul comandant de navă ajuns şef de stat.

În Népújság, tot despre primul an al lui Băsescu în fruntea statului. În lipsa bilanţului, editorialistul trece în revistă principalele evenimente generate de Băsescu, admiţând în final: „O fi făcut şi lucruri bune”,

Dacă nu ştim cu exactitate ce a făcut Băsescu până acum, aflăm din Allgemeine Deutsche Zeitung ce va face la anul: se va vedea cu Ghadafi. După vizita ministrului de Externe român în Libia s-a stabilit o întâlnire la vârf pentru anul viitor. Mai rămâne de văzut dacă Băsescu se va deplasa la Tripoli sau îşi va invita omologul libian la Bucureşti.

Krónika publică un reportaj despre munca - nu chiar la negru, dar nici complet legală – a secuilor care merg în Irak. Doritorii de bani şi senzaţii tari apelează la o firmă din Ungaria, căci – aflăm din reportaj – muncitorii unguri sunt mai bine plătiţi decât românii.

Apoi, ei completează un formular - fără antet, ştampilă sau alte elemente de identificare - prin care îşi asumă responsabilitatea pentru eventualele accidente. Odată ajunşi la destinaţie, lucrează ca muncitori necalificaţi, dar cu veste antiglonţ. Sunt plătiţi bine, dar „din buzunar”, adică fără dovezi ale câştigului realizat.

Odată ajunşi acasă, pot cumpăra multe-multe apartamente la Bălan – se deduce dintr-un articol din Hargita Népe. Căci Bălanul, un oraş-fantomă, reînvie. Administraţia locală o obţinut fonduri pentru renovarea clădirilor din localitatea minieră. Şi s-a gândit să vândă apartamentele părăsite. Cu 600-700 de dolari fiecare.

Şi, în final, finalul fără finalitate a unui proiect finalmente neisprăvit. Vasăzică, televiziunea de limbă maghiară din Ardeal. Guvernul ungar a acordat, prin ministerul său al Informaţiei, o sumă echivalentă cu peste 40 de miliarde de lei pentru înfiinţarea unui studio care să emită în Ardeal. Fundaţia însărcinată cu administrarea fondurilor, condusă de ministrul Informaţiei din România, s-a arătat nemulţumită de la bun început, arătând că banii nu sunt suficienţi.

A trecut un an – nu s-a întâmplat mai nimic. Doar că ministrul Informaţiei din România, udemeristul Nagy Zsolt, i-a solicitat finanţatorului, Ministerului Informaţiei din Ungaria, să modifice clauzele contractului, adică să-şi dea acordul pentru utilizarea banilor în alte scopuri. Răspunsul Budapestei întârzie, nu şi reacţia Asociaţiei Ziariştilor Maghiari din România, liderii căreia se plâng că nu au fost consultaţi.

Ministerul Informaţiei din Ungaria nu doreşte să comenteze. Oficiul Maghiarilor din afara Ungarei, prin care se rulează fondurile destinate maghiarilor de pretutindeni, aşijderea. Punct. (rezumatul unui material apărut în Új Magyar Szó)
XS
SM
MD
LG