Linkuri accesibilitate

Protest împotriva condiţiilor dificile de cercetare în arhivele CNSAS


Doi doctoranzi de la universitatea Sorbona din Franţa şi Universitatea din Bologna au lansat o petiţie de protest împotriva condiţiilor dificile de cercetare în Arhivele din România, întîmpinate de mai mulţi ani şi a discriminărilor la care sînt supuşi cercetătorii străini în raport cu cei români. Francois Boucholier şi Stefano Bottoni, a căror petiţie a fost deja semnată de alţi cercetători, între care profesorul Dennis Deletant de la Universitatea din Londra, evocă militarizarea arhivelor statului, interdicţia folosirii laptopurilor de către cercetători, obstacolele în consultarea unor inventare de documente, în special cele privitoare la istoria regimului comunist.

Potrivit lor, cercetătorilor străini li se cer peste 500 de dolari pentru a căpăta un permis de acces la Arhiva Consiliului Naţional pentru Studierea Arhivelor fostei Securităţi, pentru consultarea documentelor fiind date termene de peste un an.

Petiţia, cerînd deschiderea arhivelor în condiţii normale de cercetare, similare ţărilor Uniunii Europene, va fi înaintată guvernului roman, Uniunii şi Comisiei Europene şi Consiliului Internaţional al Arhivelor.
XS
SM
MD
LG