Linkuri accesibilitate

O speculaţie; o discriminare; o poluare; o încurcătură - Judit Ferencz


Presupuneri, speculaţii, incidente – din belşug în această perioadă.

Parlamentarul UDMR Seres Dénes, citat de Erdélyi Riport, presupune că reprezentanţii Coaliţiei vor susţine la unison propunerile referitoare la utilizarea limbii materne pe scară largă în administraţia publică locală.

Editorialistul cotidianului Szabadság speculează pe marginea anticipatelor. Preşedintele Băsescu – susţine el – doreşte să împiedice adoptarea Legii minorităţilor pentru a forţa UDMR-ul să părăsească Coaliţia. Criza declanşată în urma ieşirii UDMR de la guvernare ar fi propice pentru pregătirea anticipatelor râvnite de Băsescu, care ar avea astfel şi un ţap ispăşitor.

Fără comentarii, declaraţia liderului UDMR Markó Béla, redată în Transindex: „Deconturile Fundaţiei Communitas, însărcinată cu administrarea fondurilor destinate minorităţii maghiare, nu sunt în totalitate publice”. Şi asta pentru că din aceste sume se plătesc salariile unor funcţionari UDMR. Or, salariile sunt confidenţiale.

UDMR se simte însă ataşat de un anumit segment al presei de limbă maghiară. Tot fără comentarii rămâne deocamdată maniera în care Markó Béla îşi exprimă ataşamentul în Új Magyar Szó, recent creatul cotidian bucureştean, patronat de consilierul formaţiunii: „Este imperios necesară o publicaţie centrală care să urmărească îndeaproape activitatea UDMR”.

Krónika reflectează asupra relaţiilor dintre stat şi biserică pornind de la o întâmplare recentă: Episcopia Romano-catolică de Iaşi a refuzat să ia cunoştinţă de decizia Consiliului Naţional pentru Combaterea Discriminării, potrivit căreia Biserica Catolică se face vinovată de discriminarea ceangăilor de limbă maternă maghiară. Purtătorul de cuvânt al Episcopiei afirmă că instituţiile statului nu le pot da bisericilor ordine; eventual pot formula sugestii.

Veste proastă în Allgemeine Deutsche Zeitung: la Borşa s-a produs o poluare cu cianuri. Vestea bună e că substanţa toxică nu s-a revărsat în Tisa, ci doar în Vişeu şi câţiva afluenţi mai mici. Fapt îmbucurător şi pentru autorităţile ungare care au remarcat totuşi că au fost înştiinţate de incident cu o întârziere inexplicabilă şi impardonabilă în asemenea cazuri.

Ziua Naţională este subiect de primă pagină şi în presa maghiară. Szabadság comentează pe larg cuvintele rostite la Cluj de premierul Călin Popescu Tăriceanu, care s-a pronunţat în favoarea Legii minorităţilor, precizând că aceasta conţine exclusiv prevederi fireşti pentru minorităţile din România, prevederi de care, în mod firesc, ar trebui să se bucure minorităţile naţionale de pretutindeni.

Din Új Magyar Szó aflăm de ce nu au protestat de Ziua Naţională romii din Zalău: pentru că nu li s-a dat voie. Peste patru mii de persoane, rămase fără locuinţe în urma deciziei autorităţilor locale de a le dărâma casele, s-au decis să organizeze un miting de protest. Primarul oraşului nu le-a avizat solicitarea, dar le-a promis adăposturi. Urgent, imediat după Ziua Naţională a României.

Marcată, de altminteri, şi de organizaţia UDMR din Arad. Într-un mod ciudat, ce-i drept – reiese din relatarea din Nyugati Jelen. Reprezentanţii locali ai Uniunii au depus la monumentul Unirii coroane cu panglică de doliu. Dintr-un incident regretabil – după cum explică liderul arădean al UDMR. Firma la care s-a apelat a încurcat coroanele la livrare.
XS
SM
MD
LG