Linkuri accesibilitate

Seninătate ucraineană; armată anacronică; undă verde – Judit Ferencz


Grevele din Învăţământ şi din alte sectoare ţin capul de afiş vreo două zile, după care migrează spre paginile interioare ale ziarelor de limbă maghiară şi germană deopotrivă. Alte probleme politice, economice, sociale se ivesc din belşug.

Din Allgemeine Deutsche Zeitung aflăm cum a primit premierul român scrisoarea de avertisment formulată de Comisia Europeană. Ei bine, a primit-o cu seninătate. Spunând că nu reprezintă nici o surpriză.

Tot Allgemeine Deutsche Zeitung relatează despre cum a reacţionat ministrul de Interne din Ucraina, Yurij Lutsenko, la problema contrabandei cu ţigări. Cu seninătate, el a afirmat că până ce românii nu vor înceta să fumeze, nu va fi eradicată nici contrabanda.

Proiectul bugetului de stat: veşnic motiv de nemulţumiri şi dispute. Desigur, până la urmă va fi votat. Într-o formă inconvenabilă tuturor – după cum prezice deputatul UDMR Lakatos Péter, citat de Erdélyi Riport.

Tot Erdélyi Riport publică un interviu cu un cercetător ungar din domeniul Agriculturii. Care nu prevede nimic bun pentru agricultorii din România. Ba chiar consideră că problemele micilor producători nu mai ţin de domeniul agriculturii, ci de domeniul protecţiei sociale.

Háromszék prezintă o ordonanţă guvernamentală referitoare la gospodărirea pădurilor, care prevede că toate unităţile silvice, fie ele private sau de stat, vor fi administrate în continuare de direcţiile silvice ale statului. Motivaţia: în curând, vor fi retrocedate un milion de ha de pădure. Or, acestea trebuie administrate cu mare grijă. De stat, vasăzică.

Armata anacronică ! Sau ignoră pur şi simplu legile. Cotidianul Krónika publică o anchetă realizată la Liceul Bolyai Farkas din Târgu Mureş. Cu câteva săptămâni în urmă, elevii instituţiei au fost chestionaţi în legătură cu apartenenţa lor etnică şi religioasă. Formularele primite nu aveau nici un antet, ulterior s-a descoperit că ele fuseseră trimise de centrul de recrutare. În urma sesizărilor făcute de jurnalişti, Autoritatea de Supraveghere a Datelor cu Caracter Personal s-a pronunţat: Armata a greşit, neinformându-i pe subiecţi că răspunsurile referitoare la etnie şi religie nu sunt obligatorii. Totodată, se propune modificarea formularelor care sunt în circulaţie de mai bine de zece ani. Potrivit altor păreri, Armata nu are dreptul să pună astfel de întrebări, căci etnia şi religia nu au vreo relevanţă la recrutare.

Cotidianul Népújság este preocupat de reforma sistemului sanitar, dedicând două editoriale subiectului. Două editoriale pe o singură voce, acea a cetăţeanului nedumerit. Nedumerit de modul în care înlocuirea, în spitale, a consiliilor de administraţie cu consilii directorii ar putea îmbunătăţi serviciile sanitare sau ar putea înlesni accesul la acestea. Domn’ ministru Nicolăescu să trăiască, noi să fim sănătoşi ! - urare de Reformă din partea ziarului târgumureşan.

De la anu’, viză ungară pentru tot românu’, tot sârbu’ şi tot ucraineanu’ ! Undă verde din partea UE şi din partea autorităţilor române legii care prevede acordarea vizei de şedere în Ungaria cetăţenilor din ţările vecine, legaţi (sentimental, cultural, ştiinţific sau economic ) de cultura maghiară – dă ştire Szabadság. Surse de la Budapesta, citate de Krónika, speculează că aşa-numita viză naţională ar da drept şi la intrare în ţările din Spaţiul Schengen. Aşadar…
XS
SM
MD
LG