Linkuri accesibilitate

Jalba junilor, juxtapunerea guvernelor, jalea teatrului din Târgu Mureş – Judit Ferencz


Maghiarii, germanii, romii şi alţii: minorităţi, nu comunităţi naţionale - a decis Senatul României. Ministrul Mircea Miclea să rămână pe poziţii ! – consideră UDMR. Statutul maghiarilor de pretutindeni să fie consfinţit în Constituţia Ungariei ! – zic maghiarii de pretutindeni. Dacă aveţi jobenuri şi jabouri în plus, donaţi-le teatrului din Târgu Mureş ! - cere teatrul din Târgu Mureş.

Partidul Conservator susţine proiectul de Lege a minorităţilor. În contrapartidă cere asigurarea prezenţei româneşti în consiliile localităţilor cu populaţie majoritar maghiară – informează Krónika. Târgul pe care îl propune Partidul Conservator este cel puţin bizar - declară liderul UDMR, Markó Béla, în Szabadság. Apoi detaliază: nicăieri în România, românii nu au statut de minoritari. Consiliile locale sunt foruri alese, nimănui nu i se cuvine deci locuri din oficiu.

Cu sau fără târgul propus de Partidul Conservator, dezbaterea Legii minorităţilor continuă. Or, senatorii au decis că persoanele aparţinând diferitelor etnii nu pot fi considerate comunităţi, ci doar minorităţi naţionale.

Demisia de onoare a ministrului Educaţiei, Mircea Miclea - titrează Allgemeine Deutsche Zeitung, oferind şi detalii: procentul de nici patru la sută, destinat în proiectul de buget al anului viitor Învăţământului, îl nemulţumeşte pe ministru, care consideră fondurile insuficiente pentru a putea demara adevărata reformă în acest domeniu.

Din Új Magyar Szó aflăm că, deşi îl susţine pe deplin pe superiorul său, secretarul de stat udemerist al ministerului nu doreşte deocamdată să demisioneze. În Szabadság, el oferă şi explicaţii. UDMR îl susţine în continuare pe ministrul Mircea Miclea, speră în revenirea lui şi în cele cinci procente din PIB, care i se cuvin Învăţământului. Printre altele, pentru a putea sprijini universitatea particulară cu predare în limba maghiară, Sapientia.

Deşi tinerii maghiari optează pentru reînfiinţarea Universităţii Bolyai. Săptămâna viitoare se vor organiza, concomitent în mai multe oraşe ardelene, manifestaţii pentru universitatea maghiară de stat. Organizatorii – o serie de asociaţii de tineret - fac apel la populaţie să se prezinte cu cărţi şi lumânări - aflăm din publicaţia Transindex.

Organizaţiile maghiare mai puţin tinereşti cer consfinţirea drepturilor maghiarilor de pretutindeni în Constituţia Ungariei. Treisprezece formaţiuni maghiare din Bazinul Carpatic, ale căror lideri s-au întâlnit la Tărgu Mureş, au adoptat o rezoluţie prin care solicită ca statutul maghiarilor să fie inclus în Constituţie, iar politicul din Ungaria să nu se mai folosească de maghiarii din afara Ungariei în scopuri politice, ci să le acorde cetăţenie – informează Háromszék. Asta în ciuda faptului că nu există vreo lege care să interzică exploatarea sentimentului naţional maghiar – punctează Erdélyi Riport.

Népújság cu ochii spre viitor. Spre viitorul apropiat, când va avea loc şedinţa de guvern româno-maghiară. După o serie întreagă de vizite, consultări, negocieri, ordinea de zi a şedinţei este încă necunoscută. Demnitarii UDMR zic însă că nu va fi o întrevedere formală şi nu se va rezuma la un simplu schimb de experienţă şi nici la un mesaj simbolic.

Să vedem. Până atunci, probleme punctuale, nicidecum minore. Tot Népújság face cunoscută problema cea mai acută a Teatrului Naţional din Târgu Mureş: s-a distrus recuzita. Cum n-are bani să o completeze, conducerea face apel – şi pe această cale – la toţii deţinătorii de jobenuri, jabouri, fracuri şi bastoane să le doneze teatrului. Dar numai şi numai în caz că nu au nevoie de ele.
XS
SM
MD
LG