Linkuri accesibilitate

Gropile ca strategie de descurajare a conflictelor etnice - Judit Ferencz


De la 1 ianuarie, viză naţională în Ungaria, iar SRI se pronunţă împotriva astupării gropilor din centrul Clujului. Şi alte motive pentru discuţii, dispute, nemulţumiri.

Aşadar: începând cu anul viitor, Ungaria va acorda aşa-numita viză naţională, care-i îndreptăţeşte pe deţinătorii acesteia să petreacă, cu intrări repetate, timp îndelungat în ţara vecină, dacă scopul vizitei este păstrarea culturii şi identităţii maghiare sau păstrarea legăturilor familiale – aflăm din Harghita Népe.

Oficialii din Ungaria s-au consultat în prealabil cu demnitarii UE, dar şi cu reprezentanţii ţărilor cu însemnate comunităţi maghiare. Printre aceştia, şi cu oficiali români.

Într-un interviu acordat cotidianului Új Magyar Szó, un secretar de stat în Ministerul Afacerilor Externe din Ungaria susţine că, de această dată, partea română nu va putea obiecta. Şi asta pentru că, teoretic, toţi cetăţenii români vor putea obţine viză naţională pentru Ungaria.

Reprezentanţii comunităţii maghiare din România nu par însă foarte convinşi. Liderul UMDR, Markó Béla, salută iniţiativa, cu menţiunea că aceasta nu poate înlocui acordarea dublei cetăţenii maghiarilor de pretutindeni. Liderul Uniunii Civice Maghiare, Szász Jenő, condamnă iniţiativa, cu menţiunea că aceasta nu poate înlocui dubla cetăţenie – nuanţele din declaraţiile lor sunt subliniate de Transindex.

Despre noul eşec al Legii minorităţilor relatează Allgemeine Deutsche Zeitung. Discuţia proiectului în Senat a început cu atacuri violente – punctează cotidianul de limbă germană. Parlamentarii Opoziţiei au acuzat UDMR-ul că doreşte de fapt să creeze cadrul autonomiei secuieşti. Reprezentanţii coaliţiei guvernamentale au ripostat anemic, spunând că da, Legea minorităţilor creează un cadru, dar nu pentru autonomie, ci pentru legile privind minorităţile naţionale.

La Târgu Mureş continuă lupta denumirilor şi re-denumirilor de străzi. Consiliul local a amânat să reboteze aleea care poartă numele mareşalului Ion Antonescu. Nu de alta, dar – iată un argument – locuitorii aleii ar trebui să plătească cam mult pentru schimbarea indicatoarelor. Or, buzunarul cetăţeanului trebuie menajat cu orice preţ.

Tot din Népújság aflăm de ce nu se astupă gropile din centrul istoric al Clujului, gropi rămase după săpăturile arheologice iniţiate de fostul edil al oraşului, Gheorghe Funar, în imediata vecinătate a bisericii catolice şi a statuii lui Matei Corvin. Ei bine, gropile vor rămâne, preventiv, la locul lor. Bunăoară pentru a preveni conflictele interetnice care, în opinia Serviciului Român de Informaţii, ar putea izbucni odată cu astuparea lor.

În alte zone ale ţării, nici vorbă de conflicte interetnice. Krónika publică un interviu cu prefectul udemerist al judeţului Mehedinţi, Madaras Lázár. Care precizează de la bun început: UDMR a fost nevoit să accepte funcţia în urma unor negocieri politice. Altminteri, numai de bine de la Mehedinţi. E adevărat, punctează prefectul, că în zonă s-au comis foarte multe abuzuri legate de retrocedarea pământurilor şi că judeţul se confruntă cu o serie de probleme grave. Dar angajaţii Prefecturii învaţă ungureşte: au şi epuizat stocul de dicţionare româno-maghiare din librării. Şi s-a înfiinţat organizaţia de Mehedinţi a UDMR.

În regiunea cu majoritate, tradiţie şi primari maghiari s-a instaurat frigul. În Secuime, temperaturi sub zero grade, iar centralele termice nu pot asigura combustibil pentru încălzirea locuinţelor – arată Gyergyói Kisújság. Nimic spectaculos, aşa se-ntâmplă an de an. Doar că acum primarul Gheorgheniului le dă un sfat locuitorilor degeraţi şi disperaţi: să facă focul.
XS
SM
MD
LG