Linkuri accesibilitate

Aderare, autostradă & alte probleme arzătoare - Judit Ferencz


Parlamentul Ungariei a votat – cu doar şase voturi împotrivă - pentru ratificarea Tratatului de aderare a României la UE – informează Krónika. Asta în ciuda faptului că membrii Consiliului Naţional Secuiesc le-au cerut parlamentarilor de la Budapesta să acorde vot pozitiv exclusiv în cazul în care Bucureştiul va asigura autonomia teritorială a Secuimii – aflăm din Népújság.

Căci România aşteaptă aderarea. Iar oficialii din cadrul Ministerului Integrării Europene se aşteaptă la un raport de ţară favorabil - menţionează Szabadság.

Preşedintele Traian Băsescu, citat de Allgemeine Deutsche Zeitung, formulează mai nuanţat: probabil că raportul de ţară va puncta atât lipsurile, cât şi progresele. Progrese înregistrate sub presiune, sub ameninţarea securii care nu este alta, decât integrarea europeană – mai spune Băsescu. Apoi îi îndeamnă pe români să fie mai încrezători, mai conştienţi de sine şi mai mândri de ţara lor.

Ţară în care medicii primesc anual ciubucuri în valoare de cca. 360 de milioane de dolari - estimează un studiu al Băncii Mondiale, comentat în Szabadság. Potrivit studiului, trei din cinci persoane dau plicuri când ajung la spital. Asta în ciuda faptului că tot atâţia se împotrivesc acestei practici.

Din Népújság: PSD îşi ia revanşa şi blochează Legea minorităţilor în Senat. Dar ce s-ar fi întâmplat oare dacă UDMR ar fi rămas alături de partenerul său din legislatura trecută, adică PSD? Probabil că nimic spectaculos, în ceea ce priveşte proiectul privind statutul minorităţilor. Dar, pe de altă parte, nu s-ar fi sistat lucrările de construire a autostrăzii Borş-Braşov – conchide editorialistul cotidianului.

Iată, aşa revine o mai veche problemă: autostrada. E bine de ştiut: Universitatea Babeş-Bolyai din Cluj se pronunţă pentru. Pentru autostradă. Pentru infrastructură. Pentru interconexiunile cu Europa. Şi cu lumea largă. Prin intermediul autostrăzii. În Szabadság.

Şi liderul UDMR, Markó Béla, se pronunţă pentru. El va susţine cauza autostrăzii la şedinţa de guvern româno-ungară, programată pentru 20-21 octombrie. Admiţând totuşi că rediscutarea contractului cu antreprenorul Bechtel este o problemă internă a României – relatează Transindex.

În Háromszék, despre problemele pe care le ridică cursurile de limbă maghiară pentru ceangăi. Numărul elevilor care participă la cursurile organizate în cadrul şcolilor s-a dublat. Asta în ciuda numeroaselor tentative de intimidare. Spicuim: o învăţătoare dintr-o localitate băcăuană a ameninţat că-i va rade în cap pe copiii dornici să însuşească limba maghiară. Un director de şcoală i-a pus în vedere femeii de serviciu că o va concedia în caz că fiii ei nu se vor rezuma la studierea în limba română.

Limba statului, pe care este bine să o cunoşti. Un cetăţean din Ciucsângeorgiu a a simţit-o pe propria-i piele, după ce poliţistul din localitate l-a bătut măr. Pentru că, nevorbind limba română, ceruse un translator. Oricum, Parchetul anchetează cazul – aflăm din Hargita Népe.

Şi, oricum, există probleme mai arzătoare. Krónika publică un material despre situaţia revistelor de cultură. Redactorii acestora se plâng că pierd teren şi influenţă. Că de bani nici nu mai poate fi vorba

Podcast Politigraf

XS
SM
MD
LG