Linkuri accesibilitate

Imperturbabil, hiperactiv, novator - Judit Ferencz


Parlament cu cât mai puţine camere, camere cu cât mai puţini parlamentari. Peste una-alta: referendum la toată lumea!

Preşedintele Băsescu s-a plictisit de jocul de-a anticipatele şi de poveştile cu preşedinţii camerelor Parlamentului. Acum vrea mai mult: instaurarea cvasidemocraţiei prezidenţiale, căci dictatura parlamentară este, nu-i aşa, o absurditate - comentează Erdélyi Riport intenţia preşedintelui de a iniţia un referendum pentru modificarea Constituţiei.

Un politician bazat. Bazat pe instincte – îl caracterizează Krónika pe Traian Băsescu. Editorialistul cotidianului remarcă: preşedintele rămâne imperturbabil în ignorarea legilor.

Háromszék consideră că România are un preşedinte hiperactiv. Care reuşeşte să formuleze din oră în oră câte o propunere novatoare. Despre care el crede că va călăuzi România pe calea integrării europene.

Oricum, ideea cu parlamentul unicameral şi votul uninominal nu are largă susţinere printre politicieni. Liderul UDMR Markó Béla, citat de Népújság, zice că nici nu vrea să audă de aşa ceva. Priorităţile Uniunii sunt altele, cum ar fi adoptarea Legii minorităţilor. Dar dacă se ajunge la modificarea Constituţiei - şi implicit a structurii legislativului – ar fi de dorit să se găsească o formulă bicamerală prin care reprezentarea parlamentară a UDMR să se menţină la nivelul actual.

Asta în ciuda faptului că una dintre camere a devenit nefuncţională. Este vorba despre Senat, inundat în urma ploilor abundente. Şi mai este vorba de senatori care legiuiesc cu umbrelele deschise – aflăm din Háromszék.

Multe camere, şi mai multe case. De asigurări de sănătate. Secretarul de stat în Ministerul Sănătăţii, Székely Ervin, relevă anomaliile sistemului de sănătate în Erdélyi Riport. Justiţia, Internele, Transporturile şi armata au case de asigurări separate. Susţinute din contribuţiile angajaţilor din alte domenii. Care nu sunt prea mulţi.

Despre anomaliile Sistemului, în săptămânalul Erdélyi Napló. Unui cetăţean ungar, lider ai unei organizaţii maghiare de tineret, i s-a interzis intrarea în România. El a fost întors de la graniţă şi i s-a comunicat că are interdicţie de a intra în România. Despre termenul interdicţiei şi motivul acesteia nu a fost informat. Un caz similar a fost semnalat cu aproape doi ani în urmă, când ziaristul Bayer Zsolt din Ungaria a fost împiedicat să viziteze România fără să i se fi dat explicaţii.

Pare că ieşirea din ţară va fi mai puţin anevoioasă. „În Zona Schengen, cu doar 300 de euro!” – titrează Allgemeine Deutsche Zeitung. Veşti bune: contrar intenţiilor formulate anterior, oamenii de afaceri români vor putea călători fără invitaţie oficială de la partenerii lor străini. Iar persoanele care deţin bilet tur-retur pot ieşi din ţară dacă deţin suma minimă de 150 de euro.

Sumă infimă în comparaţie cu 3 milioane de USD, sumă ce reprezintă valoarea contractului pe care Ministrul Sănătăţii l-a încheiat cu firma senatorului Verestóy Attila pentru tipărirea bonurilor de masă – informează Transindex. Publicaţia redă şi reacţia (promptă) a politicianului udemerist, care susţine că firma câştigă de fapt doar vreo 6000 de dolari din toată afacerea.

În final, o ştire cu multe mingi din Hargita Népe. Mingi pentru şcolile maghiare din Transilvania, un cadou din partea UDMR. Mai exact, din partea Fundaţiei Communitas care gestionează fondurile destinate proiectelor comunităţii maghiare din România. Aşadar, Communitas a donat 50 de mingi şcolilor din zona Ciuc. Acţiunea însă continuă, va lua amploare, sute de baloane vor ajunge în alte sute de şcoli. Gol !
XS
SM
MD
LG