Linkuri accesibilitate

Numai de bine la radacina raului - Judit Ferencz


Începem cu o ştire externă din Udvarhelyi Híradó: directorul Agenţiei Federale de Protecţie împotriva Catastrofelor Naturale a demisionat. Asta pentru că i s-a reproşat lentoarea reacţiei după ravagiile făcute de uraganul Katrina. La noi, numai de bine. Ministrul delegat pentru Amenajarea teritoriului, Borbély László, declară în săptămânalul Erdélyi Riport: în zonele afectate de inundaţii, reconstrucţia se desfăşoară conform planului. Demnitarul udemerist are o explicaţie şi pentru eventualele, probabilele şi evidentele abateri: „În România, la rădăcina tuturor relelor stă lipsa de bani”.

Cauza odată identificată, iată şi relele: Informaţiile furnizate de serviciile secrete sunt, în proporţie de 80 la sută, inutilizabile, căci preiau ştiri apărute în presă cu multă vreme în urmă – remarcă a preşedintelui Parchetului Naţional Anticorupţie, redată de Krónika. Manualele destinate şcolilor cu predare în limba maghiară sunt, într-o proporţie covârşitoare, inutilizabile, căci conţin erori fragrante de traducere – remarcă liderul Departamentului pentru Educaţie din cadrul UDMR, citat de Népújság.

Măsurile de aplicare a noii legi a restituţiei sunt, în mare proporţie, în contradicţie cu spiritul legii, căci îngreunează retrocedarea pădurilor comunitare – se plânge deputatul UDMR Garda Dezső în Harghita Népe.

De 15 ani de zile, miniştrii ai Sănătăţii – să fi fost vreo 11-12 – au promis, în proporţie de sută la sută, că vor pune capăt haosului care domină Sistemul. Şi au reuşit. Furnizorii de medicamente au acum măcar certitudinea că nu-şi vor recupera creanţele ce se ridică la 300 de milioane de euro – susţine Háromszék.

Preşedintele Traian Băsescu face totul. Pentru a-şi mai creşte popularitatea. Preţul carburanţilor şi parlamentul unicameral sunt subiecte pe care merită să marşezi în acest şi doar în acest scop – punctează Transindex.

O ştire din Krónika: Biserica Ortodoxă se opune restabilirii statuilor din centrul Sibiului. Despre biserici şi influenţa lor, mai pe larg în Allgemeine Deutsche Zeitung. Cotidianul de limbă germană face rezumatul unei lucrări iniţiate de Academia Evanghelică din Transilvania, care are ca subiect relaţia bisericilor din România cu statul şi cu administraţia oficială. Concluzia: această relaţie este cam ambiguă. Date fiind deosebirile culturale şi istorice, respectiv disputele mai vechi sau mai noi, nu se poate găsi o definiţie unitară.

Şi tot din ADZ: până în 2012, România va cheltui un miliard de euro pentru securizarea graniţelor. Cu sau fără graniţe securizate, jumătate de milion de maghiari din România vor pleca în Ungaria în următorii 25 de ani – susţine un studiu comentat în Szabadság.

Şi, de ce nu: cetăţenie română pentru ungurii pe pretutindeni! Editorialistul săptămânalului A hét se întreabă: de ce oare maghiarii din România, Voivodina, Ungaria şi Slovacia aşteaptă cu toţii sprijin (şi cetăţenie) din partea Ungariei ? Ce a făcut oare, pătruns de responsabilitate pentru conaţionali, UDMR pentru maghiarii din Ucraina sau Serbia, aflaţi într-o situaţie incomparabil mai dificilă ? Cum se solidarizează UDMR cu maghiarii din Ungaria ? De ce nu intervine pentru înlesnirea procedurii de obţinere a cetăţeniei române ? Chiar: de ce, oare ?
XS
SM
MD
LG