Linkuri accesibilitate

Presseschau, Nabelschau - Judit Ferencz


Săptămâna aceasta, presa maghiară mai introspectivă decât de obicei. Cap de afiş ţin problemele exclusiviste: carte de identitate maghiară pentru maghiari, partide maghiare, tot pentru maghiari, şi un ambasador maghiar, asta pentru lituanieni.

Premierul ungar Gyurcsány Ferenc s-a întâlnit la Budapesta cu liderii organizaţiilor maghiare din afara Ungariei. După cum specifică Krónika, aceasta este prima astfel de întâlnire după eşecul referendumului despre dubla cetăţenie, ce a avut loc în Ungaria în decembrie a anului trecut. Rezultatele întrevederii, prezentate de liderul UDMR Markó Béla. „În unele probleme majore am căzut de acord, în altele, dimpotrivă”.

Iniţiativele guvernului de la Budapesta, salutate de organizaţiile maghiare de pretutindeni, sunt următoarele: includerea în Constituţie a unei prevederi referitoare la obligativitatea Puterii din totdeauna de a sprijini comunităţile maghiare, înfiinţarea unei comisii parlamentare permanente pentru realizarea acestui obiectiv, eliberarea unor documente speciale de identitate care le-ar permite maghiarilor de pretutindeni să călătorească în Ungaria şi în alte ţări ale UE.

Maghiarii din România, Voivodina, Ucraina şi Slovacia vor însă altceva. Preşedintele Uniunii Maghiarilor din Voivodina, citat de săptămânalul Erdélyi Riport, formulează astfel: „Salutăm iniţiativele, mai cu seamă dacă ele ne vor ajuta să ne atingem scopul final: cetăţenia ungară”.

Alte discuţii cu şi despre maghiari: Liderii UDMR au discutat cu reprezentanţii Comisiei de la Veneţia despre proiectul de Lege a minorităţilor naţionale şi, cel puţin în opinia preşedintelui UDMR, i-au convins despre beneficiile pe care actul normativ le-ar putea aduce tuturor – informează Szabadság.

S-au reluat discuţiile despre deschiderea consulatului ungar la Miercurea Ciuc. Secretarul de stat al MAE ungar se delcară, în Hargita Népe, extrem de mulţumit de faptul că, de la iniţierea de către Ungaria, cu opt ani în urmă, a acestui demers, partea română a arătat pentru prima oară deschidere. Adică nu a refuzat categoric planul.

Din Háromszék aflăm că se va înscrie un nou partid al maghiarilor din România. Uniunea Civică Maghiară doreşte să devină un veritabil actor politic. Ca un prim pas, a început strângerea semnăturilor necesare pentru înregistrarea unui partid. A unui partid, căci denumirea viitoarei formaţiuni nu a fost încă stabilită. Iniţiatorii spun că vor decide pe baza unui sondaj telefonic.

Din Nyugati Jelen: Parlamentarii au aprobat numirea primului ambasador român de naţionalitate maghiară. Tokay György va reprezenta România la Vilnius. Întrebat de membrii Comisiei de politică externă dacă le va acorda lituanienilor sprijin în rezolvarea problemelor legate de minorităţile naţionale, Tokay a găsit răspunsul corect: „Asta nu e treaba mea”.

Ei, şi câteva probleme generale. Népújság arată că preşedintele Delegaţiei Comisiei Europene la Bucureşti, Jonathan Scheele este nemulţumit de ritmul reformei din Justiţie. Şi le sugerează autorităţilor române că ar fi de dorit ca, până în 2006, să se mai facă câte ceva.

Allgemeine Deutsche Zeitung în citează pe preşedintele Traian Băsescu, optimist şi hotărât: „În 2007, România va fi membră a Uniunii Europene. Nici nu mă gândesc la alternative”.

În bref, şi despre mersul economiei româneşti, într-un editorial al cotidianului Krónika: „Ştiţi ce a păţit statisticianul în apa cu adâncime medie de 10 cm?. S-a înecat".

Podcast Politigraf

XS
SM
MD
LG