Linkuri accesibilitate

Reconciliantă, europenizantă: exorcizarea în spirit ecumenic - Judit Ferencz


Şopârlă, scandal de spionaj sau ce-o fi - toată săptămâna în presa de limbă maghiară. După ce un cotidian de opoziţie din Ungaria a lansat ideea că un cuplu originar din România, dar stabilit în ţara vecină ar avea legături cu serviciile secrete româneşti, ziarele maghiare au preluat, au dezvoltat şi au comentat ştirea.

Protagonişti sunt fostul director al biroului de presă al UDMR, Szatmári Tibor şi soţia sa, Szatmári Ildikó, care a lucrat la diferite instituţii guvernamentale de la Budapesta. Preşedintele Uniunii, Markó Béla, citat de publicaţia Transindex, declară precaut: „Domnul Szatmári nu mai este angajatul nostru”. Apoi vine declaraţia fostului partener de afaceri al lui Szatmári, senatorul Verestóy Attila, membru în comisia de supraveghere a activităţii SRI: „Nu ştiu”.

Cum nu ştiu nici ziariştii, comentatorii şi redactorii. Totuşi, parcă şi-ar dori cu toţii ca zvonurile să se adeverească cumva. Ca şi titlurile articolelor semnate de ei: „Ildikó, Mata Hari a României” (Háromszék), „Verestóy în scenă: pe bună dreptate, oare ?” (Transindex), „Un spy story al nostru” (Krónika).

Între timp, s-a inaugurat la Arad Parcul Reconcilierii. Pentru cei care au o senzaţie de deja-vu: ei bine, acum s-a inaugurat pe bune. Pentru cei care nu mai ştiu ce e Parcul Reconcilierii: ei bine, e locul unde s-a reamplasat, la insistenţele UDMR, Statuia Libertăţii şi s-a ridicat, la insistenţele „părţii române”, un monument închinat eroilor români ai revoluţiei din 1848. Aşadar, inaugurarea. Cu arborarea a trei drapele: cel ungar, cel român şi cel european. La baza portdrapelului s-au amenajat trei izvoare artificiale care se unesc într-un mic lac artificial în care se oglindesc ambele monumente, simbolizând viitorul comun al Ungariei şi al României în Uniunea Europeană. Asta şi pe timp de noapte, căci în jurul lacului s-au instalat 18 reflectoare. „OK, dar cine plăteşte factura ?” – problemă ridicată de cotidianul Háromszék.

Despre un alt exemplu de interculturalitate, în Transindex. Maghiarii apelează la serviciile preoţilor ortodocşi ori de câte ori simt nevoia unor ritualuri magice. Mai mult, publicaţia vorbeşte şi despre anumiţi călugări ortodocşi care fac farmece contra cost, indiferent de naţionalitatea sau religia clientului.

În Allgemeine Deutsche Zeitung, despre sărbătoarea comună a tuturor minorităţilor naţionale din România, adică Festivalul ProEtnica de la Sighişoara. Spectacole, cântece, publicaţii şi discuţii despre viitorul minorităţilor în UE. Toata astea, cu participarea reprezentanţilor a 21 de minorităţi naţionale. Cu trei mai multe decât cele reprezentate în Parlament.

Ton conciliant şi în Mureş. Reprezentanţi locali ai PRM se orientează către Partidul Democrat. Întrebat dacă-i primeşte fără reticenţă, preşedintele organizaţiei judeţene a Partidului Democrat, citat de Népújság, a declarat: „PRM este un partid extremist, dar membrii săi nu sunt extremişti”.

Tot Népújság publică un scurt interviu cu fostul premier, fostul lider PSD, actualul preşedinte al Camerei Deputaţilor, Adrian Năstase. Care îi îndeamnă pe cititorii (maghiari) ai cotidianului să-l voteze. Asta în caz că la primăvară vor fi alegeri. Promisiunea electorală ? Dacă va fi ales, va continua construirea autostrăzii Borş-Braşov.

În final, o veste într-adevăr bună în Nyugati Jelen: poliţiştii au un nou cod deontologic. În care se prevede clar că ei nu pot închide ochii asupra cazurilor de corupţie. Iar abuzul în serviciu este strict interzis.
XS
SM
MD
LG