Linkuri accesibilitate

Concert la M - Ciuc; disonanţe la guvernare; refren obsedant: dubla cetăţenie; lied: luciul apei – Judit Ferencz citeşte presa maghiară pe malul Pontului Euxin


La început de august, trupa Illés din Ungaria a concertat pentru prima şi ultima oară în Transilvania. Eveniment important pentru publicul maghiar care fredonează melodiile formaţiei de mai bine de treizeci de ani. Mai toate ziarele de limbă maghiară publică materiale de primă pagină despre concertul care a atras, zice-se, o sută de mii de persoane. În ciuda ploii şi a răcorii din Miercurea Ciuc.

Nu există date referitoare la auditoriul spectacolului „Coaliţia”. Háromszék consideră schimbul de replici dintre preşedintele Traian Băsescu şi premierul Călin Popescu-Tăriceanu o comedie proastă, dar care poate fi animată de evenimente la care nu se aşteaptă protagoniştii. În caz că Băsescu reuşeşte să-şi impună punctul de vedere în legătură cu anticipatele, se poate trezi cu PSD-ul la guvernare – consideră editorialistul cotidianului.

UDMR vrea să pună capăt conflictelor din coaliţie – a declarat liderul formaţiunii, Markó Béla, în Népújság. Sau, cel puţin, să le îndepărteze din paginile ziarelor. Markó îşi aduce aminte de perioada 1996-2000 când coaliţia de guvernământ a pierdut susţinerea electoratului tocmai din cauza nesfârşitelor hârjoneli publice. Liderul UDMR îi sugerează şi preşedintelui Băsescu să-i comunice nemulţumirile sale personal premierului şi nu ziariştilor. Oricum, mai spune vicepremierul Markó Béla, şeful statului nu este şi şeful direct al prim-ministrului.

Preşedintele executiv al UDMR, Takács Csaba, susţine în Szabadság că nu există conflicte în cadrul coaliţiei guvernamentale. Cel puţin nu în privinţa dublei cetăţenii a maghiarilor din afara Ungariei. Nu de alta, dar problema nu a fost discutată în cadrul coaliţiei. În alte medii, subiectul a revenit pe ordinea de zi. Noul preşedinte al Ungariei, Sólyom László, a declarat, cu prilejul investirii sale în funcţie, că obţinerea cetăţeniei ungare este un deziderat legitim al maghiarilor de pretutindeni – aflăm din Krónika.

Săptămânalul A hét publică un comentariu pe marginea acestui subiect. Comentariu în care se arată: politicul şi viaţa publică din Ungaria nu se pot dezobişnui de ticul care a devenit discuţia despre dubla cetăţenie. Dar nu e vorba doar de un tic respingător, ci şi de ipocrizie făţişă. Indiferent de convingerile lor, politicienii din Ungaria vorbesc întruna despre reîntregirea naţiunii maghiare. Aşa şi politicienii maghiari din afara Ungariei. S-ar putea chiar face ceva pentru atingerea acestui ideal – consideră comentatorul săptămânalului. Spre exemplu, UDMR şi-ar putea convinge partenerii să nu înăsprească condiţiile de călătorie în Vest.

Într-adevăr, UDMR ar putea face multe. Ministrul udemerist Borbély László, citat de Szabadság, spune că ar putea rezolva problema autostrăzii Borş-Braşov. Asta în caz că i-ar cere cineva să o facă. Deocamdată însă nu i-o cere nimeni, lucrările stagnează, iar firma constructoare, Bechtel, stă să-şi concedieze angajaţii.

În scurt timp, se va înfiinţa Institutul pentru Studierea Holocaustului, cu treizeci de angajaţi – informează Allgemeine Deutsche Zeitung. Ei vor aduna şi prelucra date despre ororile pe care le-au îndurat evreii care, în perioada interbelică, formau o importantă comunitate în România. Pe atunci, numărul lor se apropia de 800.000. Acum, mai sunt vreo 12.000.

În Népújság, despre una dintre ultimele orori ale regimului comunist: cufundarea satului Bezid din judeţul Mureş. În august 1989, satul a dispărut de pe faţa pământului. În locul lui s-a făcut un lac de acumulare. Mare, pitoresc, cu turla bisericii formând încă o insuliţă în mijlocul lui. Localnicii au fost strămutaţi. În 40 de localităţi diferite. La fiecare început de august, ei se întâlnesc. Pe malul lacului. De această dată, primăria oraşului de care aparţine lacul i-a înştiinţat: pot obţine titluri de proprietate. Pot deveni proprietari de drept peste ceea ce au fost casele, terenurile şi vieţile lor.

Podcast Politigraf

XS
SM
MD
LG