Linkuri accesibilitate

Într-un cort, la o conferinţă, pe bănci alăturate - Judit Ferencz (din umbră)


Aşadar, premierul nu mai demisionează – rezumă sec Krónika cel mai important eveniment de politică internă al săptămânii. Las’, să vedem ce ne mai aduce iarna ! - rezumă, mai sceptic, Háromszék.

Premierul renunţă la renunţare – atinge un ton mai oficial Allgemeine Deutsche Zeitung. Remarcând totuşi că evenimentele ultimelor săptămâni dau bătaie de cap parlamentarilor care trebuie să adopte, în sesiune extraordinară, o serie întreagă de acte normative.

Printre care, aflăm din Népújság, şi unele cu un explicit caracter pre-electoral. Cum ar fi ordonanţa de urgenţă care prevede creşteri salariale de şase la sută pentru unele categorii de bugetari. Editorialistul cotidianului conchide: răzgândirea premierului este totuşi preferabilă, să zicem, creşterii impozitelor.

În tot restul săptămânii, aplauze. La Universitatea de vară de la Balvanyos. Unde actuali şi foşti politicieni, ziarişti, analişti şi studenţi discută. Despre diverse chestii. Fostul preşedinte Emil Constantinescu, spre exemplu, susţine, într-un interviu acordat cotidianului Kronika, că Guvernul-CDR a fost acela care a dat Europei ideea de a coopta la guvernare minorităţile cu probleme. „Exemplul nostru a fost urmat de Slovacia, Macedonia şi, recent, de Bulgaria” – consideră fostul preşedinte al României.

Prezenţa UDMR în diferite coaliţii de guvernământ a adus, se pare, şi alte beneficii. Într-un interviu publicat de portalul Transindex, preşedintele Agenţiei de Monitorizare a Presei, Mircea Toma, arată: unii politicieni maghiari s-au dovedit a fi oportunişti, ba chiar corupţi. Ceea ce îi umanizează. Nu neapărat pe respectivii politicieni, ci pe maghiari în general. Fapt ce-i apropie de restul populaţiei, aplanând astfel conflictele cu caracter interetnic.

Conflicte de tristă amintire, care îi preocupă pe redactorii cotidianului Krónika. În sensul că i-au adresat Procurorului General întrebarea dacă va iniţia o anchetă privind evenimentele sângeroase din martie 1990, Târgu Mureş, având în vedere că tot se va constitui o comisie specială de anchetare a celor întâmplate în decembrie ’89 şi iunie ’90. Procurorul General a răspuns în scris, respectând termenul prevăzut de lege, fără însă să intre în detalii: NU.

Imaginea României trebuie îmbunătăţită. Săptămânalul A hét dedică un articol acestui obiectiv asumat de toate guvernările din ultimii 15 ani. Actuala guvernare doreşte să-şi atingă scopul prin Agenţia pentru Strategii Guvernamentale. Numai că nu prea există strategii şi nici bani. Din articol mai aflăm că şi Guvernul-Năstase a activat pentru crearea unei imagini favorabile a României. S-au şi cheltuit mai bine de zece milioane de euro pentru acest scop. Doar că o mare parte a banilor a fost cheltuită în ţară. Şi o mare parte a proiectelor derulate între 2003-2004 sunt acum anchetate. Nu-i nimic, să inventăm o Românie !

Care aderă cât de curând la Uniunea Europeană – opinează şi fostul premier al Ungariei, Medgyessy Péter. Chiar dacă această Europă este cam defazată – spune el într-un interviu publicat în săptămânalul Erdélyi Riport. Principala problemă a Uniunii Europene este lipsa unei viziuni pe termen lung. Dacă poate acest lucru afecta aderarea României? Să facem distincţie între speranţe şi realitate – ne atenţionează politicianul ungar. Şi să trăim cu speranţa că evenimentele ultimelor luni nu vor afecta extinderea Uniunii.

Şi o ştire de ultimă oră, oferită de Transindex: Preşedintele UDMR Markó Béla s-a întâlnit cu principalul său rival, Tőkés László. După câteva încercări eşuate de a discuta, ei s-au văzut la Universitatea de Vară de la Balvanyos. Într-un cort, la o conferinţă. Stăteau pe bănci alăturate. Deocamdată nu ştim despre ce au vorbit.
XS
SM
MD
LG