Linkuri accesibilitate

Nimic mai simplu ! Nu noi! Nemulţumit! – Judit Ferencz


Cum poate participa formaţia de opoziţie din Ungaria, FIDESZ, la anticipatele lui Băsescu ? Nimic mai simplu !

Organizaţia Uniunii Civice Maghiare din judeţul Covasna aderă în bloc la FIDESZ după ce formaţiunea ungară şi-a deschis porţile maghiarilor din lumea întreagă – anunţă Krónika. Iar Uniunea Civică Maghiară intenţionează să depună liste de candidaţi pentru alegerile prevăzute pentru această toamnă – declară un lider al formaţiunii, citat de publicaţia Transindex. Desigur, mai adaugă politicianul UCM, înainte de toate trebuie modificată Legea electorală, care nu-i permite formaţiunii să participe la scrutin.

Nu noi am vrut să fie aşa ! – este prima declaraţie făcută de preşedintele UDMR Markó Béla după anunţarea cvasioficială a anticipatelor, redată de cotidianul Szabadság. În Transidex, multe alte opinii. Udemeristul Varga Attila arată că organizarea alegerilor implică costuri de miliarde de lei, neprevăzute în buget. Deputatul Tamás Sándor spune că UDMR poate face faţă provocării anticipatelor: nu stă mai prost decât toamna trecută. Părerea contrară formulată de politologul Bakk Miklós: conjunctura favorabilă de anul trecut nu se mai repetă, şansele UDMR-ului de a intra în Parlament se diminuează.

Ceea ce ascunde riscuri, căci – în opinia comisarului european pentru politici vamale şi impozite, Kovács László – viitorul politicilor UE privind minorităţile naţionale depinde, în mare parte, de UDMR. Reprezentantul Ungariei în Comisia Europeană susţine, într-un interviu acordat săptămânalului Erdélyi Riport, că se vor putea înregistra progrese în domeniul protecţiei minorităţilor doar în cazul în care deasupra politicienilor UDMR nu va plana suspiciunea că ar fi naţionalişti şi vor reuşi să încadreze interesele maghiarilor în sistemul de valori european.

Politicienii UDMR sunt momentan preocupaţi de aspecte mai prozaice, cum ar fi sprijinul acordat maghiarilor din afara Ungariei. Ei cer guvernului de la Budapesta să-şi reformeze sistemul de acordare al sprijinului, să-l simplifice şi să-l facă mai transparent. Căci, se arată în cotidianul Népújság, sumele acordate anual de Ungaria pentru sprijinirea comunităţii maghiare din Ardeal sunt, în momentul actual, administrare de 41 de entităţi diferite.

Bani la Hădăreni ! – dă ştire Romániai Magyar Szó. Statul român va trebui să plătească despăgubiri ce însumează 260 de mii de euro victimelor pogromului din septembrie 1993, care a dus la incendierea mai multor case locuite de romi. Astfel, 15 familii vor primi sume cuprinse între 10 şi 25 de mii de euro. După 12 ani de tergiversări, cazul s-a rezolvat pe cale amiabilă la CEDO. Câteva dintre victime s-au arătat nemulţumite, spunând că doresc să li se facă dreptate în Justiţie.

Nemulţumit şi el, primarul din Oţelu Roşu a intrat în grevă – informează Allgemeine Deutsche Zeitung. El se prezintă în fiecare dimineaţă la locul de muncă, alături de toţi angajaţii primăriei. Doar că refuză să elibereze acte. Motivul supărării: instituţiile decentralizate din localitate, de la Poliţie la şcoli, au conducere pesedistă. Or, primarul nu poate discuta cu membrii PSD. Aşa că îşi va continua protestul, spune el, până ce directorii vor fi înlocuiţi cu membri sau simpatizanţi ai Alianţei D.A.
XS
SM
MD
LG