Linkuri accesibilitate

21, 85, 633: trecut-au anii precum nouri lungi pe sesuri - Judit Ferencz


Întoarcerea jurnaliştilor răpiţi în Irak – prilej de bucurie, dar şi de reflecţii în presa de limbă maghiară. „Secrete trainice” îşi intitulează cotidianul Szabadság comentariul dedicat evenimentelor din ultimele zile. „Dramă cu multe semne de întrebare” – caracterizează şi Romániai Magyar Szó cele întâmplate. Iar publicaţia virtuală Transindex se întrebă: cum se face că acelaşi Băsescu care deplângea, cu doar câteva luni în urmă, diletantismul serviciilor secrete, le ridică acum în slăvi.

Alte subiecte: recentul raport despre România al organizaţiei Amnesty International, prezentat pe larg de Szabadság . „Corupţie, agresiuni, mizerie” – este titlul articolului şi concluzia celor care au întocmit raportul. Amnesty International semnalează: pacienţii internaţi în spitale de boli psihice îşi duc zilele în condiţii mizere. Alt aspect punctat de organizaţia internaţională: poliţiştii cam obişnuiesc să facă uz de arme nejustificat. Mai cu seamă, în relaţiile lor cu romii.

Romii, cei puţin cei care din nou-înfiinţata comună braşoveană Augustin, se confruntă momentan cu alte probleme. În localitate urmează să aibă loc alegeri locale. Potrivit statisticilor, comuna are mai puţin de o mie de cetăţeni cu drept de vot. De fapt, populaţia localităţii Augustin este mult mai numeroasă. Doar că romii nu deţin acte de identitate. Iar autorităţile braşovene spun că, deocamdată, nu se întrevăd soluţii pentru ei – informează Allgemeine Deutsche Zeintung.

N-au soluţii nici administraţiile locale din Covasna care doresc să obţină fonduri SAPARD pentru amenajarea drumurilor forestiere din pădurile comunale. Drumurile se află în proprietatea statului, iar statul nu vrea nici să le întreţină, şi nici să le cedeze administraţiilor locale. Mai bine zis, printr-un recent ordin al Ministerului Administraţiei şi Internelor, solicită suprafeţe din pădurile particulare în schimbul drumurilor forestiere – dezvăluie Háromszék.

Krónika dedică mai multe articole şi comentarii refuzului de aproba, la Bucureşti, o paradă a homosexualilor. Primăria Capitalei n-a aprobat cererea de organizare a paradei, pretextând că forţele de ordine nu pot garanta securitatea participanţilor. Din cotidianul Krónika aflăm: Consiliul Naţional pentru Combaterea Discriminării s-a autosesizat în acest caz şi a pornit o anchetă. Dacă membrii consiliului vor considera că solicitanţii au fost nedreptăţiţi, primăria Capitalei va fi amendată.

Nemulţumiri şi în Cehia. Romániai Magyar Szó relatează despre protestele minorităţilor naţionale împotriva amplasării, la Praga, a statuii fostului preşedinte Eduard Benes. Reprezentanţi ai minorităţilor naţionale şi-au exprimat nemulţumirea că celui care a emis, în perioada postbelică, decretele în urma cărora sute de mii de persoane au fost deposedate de bunuri şi strămutate forţat, i s-a ridicat acum o statuie în Capitala Cehiei.

Portalul Transidex ne aduce aminte: Canalul Dunăre-Marea Neagră a împlinit 21 de ani. Şi face un mic calcul din care rezultă: costurile construirii se vor amortiza în 633 de ani.

Şi în încheiere, o comemorare în pregătire. Háromszék dă ştire despre planurile organizaţiei covăsnene a Uniunii Civice Maghiare de a comemora, pe 4 iunie, 85 de ani de la semnarea Tratatului de pace de la Trianon. Iniţiatorii au contactat şi organizaţia locală a UDMR pentru a întocmi un program comun. Potrivit planului lor, va avea loc o adunare, iar participanţii vor purta cu toţii panglici de doliu.
XS
SM
MD
LG