Linkuri accesibilitate

Cochetare, contrariere, contractare - Judit Rerencz


Cochetarea formaţiunilor româneşti cu Partidul Popular European – subiect intens dezbătut de presa de limbă maghiară.

„Mare îmbulzeală la dreapta” – rezumă Szabadság încercările mai multor partide de a se apropia de conservatorii europeni.

„Partidele din România, în adulaţia Partidului Popular” – titrează Krónika. Politologul Bakk Miklós consideră că liderii politici care acum tânjesc la conservatorismul european sunt convinşi, de fapt, că şi-au adjudecat deja un conţinut. Le mai lipseşte doar forma: un cadru respectabil.

Şi la va mai lipsi pentru o vreme – susţine editorialistul cotidianului Romániai Magyar Szó, exprimându-şi îndoiala că Partidul Popular European ar aştepta cu braţele deschise formaţiuni capabile de schimbări bruşte de idealuri şi ideologii.

Dincolo de idealuri, nemulţumirea. Creată, de data aceasta, de pompe ungureşti. „Pompe, politicieni, defecte” îşi intitulează Allgemeine Deutsche Zeitung articolul care prezintă reacţiile formulate după sosirea în ţară a celor 20 de pompe pentru evacuarea apei în judeţul Timiş. Vicepremierul Gheorghe Seculici s-a arătat contrariat de faptul că s-a acceptat acest ajutor oferit de ţara vecină, deşi în România există pompe cel puţin la fel de performante. Doar că – aflăm din Krónika – utilizarea pompelor ungureşti este gratuită, pe când cea mai importantă firmă de resort autohtonă n-a schiţat vreun gest de a pune, gratuit, la dispoziţia celor afectaţi aparatura necesară.

Tot în această săptămână, criza din sistemului de sănătate redevine subiect de primă pagină. Căci banii Casei de Asigurări de Sănătate s-au cam terminat – punctează Allgemeine Deutsche Zeitung. Datoriile însă cresc. Ministrul Sănătăţii – aflăm din cotidianul de limbă germană – ştie că datoriile se apropie de 200 de miliarde lei. Alţi specialişti consideră că ating o mie de miliarde. Oricum, Casa de Asigurări aşteaptă. Bani de la buget. Iar bolnavii, aflăm din Népújság, aşteaptă şi ei. Să se poată interna la spital.

În aşteptare şi părţile contractante pentru construirea autostrăzii Braşov- Borş. După ce premierul Călin Popescu-Tăriceanu a anunţat că va rezilia toate contractele încheiate fără licitaţie publică, au reapărut discuţiile despre şi cu firma Bechtel. Purtătorul de cuvânt al firmei – citat de Krónika – s-a arătat complet nedumerit. Şi a declarat că nu cunoaşte clauzele contractului referitoare la decizia unei părţi de a rezilia unilateral contractul. La fel, şi reprezentatul Autorităţii rutiere. Dar a promis că se va interesa.

În aşteptare şi locuitorii oraşului Gheorgheni. De doar câteva decenii, ei aşteptă racordarea la conducta de gaze. Cu zece ani în urmă, li s-au dat asigurări ferme în acest sens. Se începuseră şi lucrările, iar localnicii au contribuit, fiecare cu peste un milion de lei, la amplasarea conductelor. Între timp, proiectul a fost abandonat, iar conductele aşezate, avariate. Acum, o nouă speranţă, un nou aviz. Ceea ce nu le convine locuitorilor este că li s-au cerut iar bani pentru noile conducte. Despre saga lor relatează Gyergyói Kisújság.

În Hargita Népe, o scrisoare interesantă a unui cititor interesat. Interesat de corespondenţă. Ei bine, acest cititor contrariat dorea să expedieze o scrisoare în străinătate. De la oficiul poştal al comunei harghitene Praid. Prilej cu care a aflat că pentru asta trebuia să ajungă în cel mai apropiat oraş. Adică faptul că Poşta Română nu se ocupă cu corespondenţa externă a sătenilor.
XS
SM
MD
LG