Linkuri accesibilitate

Demonstraţie anti-americană la Jalalabad în estul Afganistanului


Potrivit relatărilor de presă, poliţişti afgani sprijiniţi de soldaţi americani au recurs la forţă pentru a împrăştia o mulţime de demonstranţi anti-americani în oraşul Jalalabad din partea de est a Afganistanului. Cel puţin două persoane şi-au pierdut viaţa în cursul actelor de violenţă. Relatări anterioare menţionau trei morţi, iar agenţia Reuter – patru. Circa 50 de persoane au fost rănite. Surse militare americane afirmă, însă, că soldaţii americani nu au fost implicaţi în actele de violenţă de la Jalalabad.

Este cea de a doua zi de proteste după relatările potrivit cărora anchetatori americani de la centrul de detenţie de la baza navală Guantanamo au profanat Coranul în timp ce îi interogau pe deţinuţi.

Aflat la Bruxelles, preşedintele afgan a calificat protestele drept o manifestare de democraţie: "Nu e vorba de sentimente anti-americane, ci de protest faţă de profanarea Coranului, de o manifestare a democraţiei. Afganistanul este acum o ţară democrată, unde oamenii au libertatea să protesteze, să demonstreze, să se exprime".
XS
SM
MD
LG