Linkuri accesibilitate

"Moscova nu are dreptul să menţină în Moldova o enclavă mafiotă"


Referindu-se la stadiul relaţiilor americano-ruse, Zbigniew Brzezinski, fost Consilier Pentru Securitate Nationala în adminstraţia Carter, a declarat într-un interviu acordat Europei Libere că în prezent el se caracterizează printr-un amestec de elemente de cooperare şi neintelegeri semnificative.

Brzezinski a pus această stare de lucruri pe seama faptului că Rusia continuă să fie mînată de o nostalgie a trecutului, care este nerealistă şi nefolositoare, complicîndu-şi existenţa prin reidentificarea stupidă cu pactul Ribbentrop-Molotov şi cu aranjamentele dintre Hitler si Stalin de împărţire a Europei.

Din acest motiv, fostul Consilier pentru Securitate Naţională se aşteaptă ca, pînă la apariţia la Moscova a unei elite mai autentic post-sovietică, relatia americano-rusa să fie probabil descrisă în termeni mai putin euforici decit in vremea din urmă şi să capete un aspect amestecat, cu antagonisme dar si cu zone de cooperare.

În ceea ce priveşte politica Washingtonului, Brzezinski a afirmat că Statele Unite promovează pluralismul geopolitic în fostul spaţiu sovietic, sprijinind independenţa statelor post-sovietice, nu pentru a le preface în sateliti, ci pentru a le conferi viabilitate. În acest context, el a declarat că Moldova are dreptul la respect pentru integritatea sa teritorială şi politică, Rusia neavînd dreptul să menţină o enclava mafiotă înlăuntrul Moldovei.
XS
SM
MD
LG